Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Uporabna balkonska zasaditev z zelišči in jagodami

17 . mar

Uporabna balkonska zasaditev z zelišči in jagodami


V Kranju smo na balkonu kombinirali zelišča v petih koritih z vodno rezervo. Z Emo smo se odločili, da zasadimo zasaditev za čaje in več užitnih zasaditev, ki jih bo uporabljala v kuhinji. Za sladkanje pa bodo poskrbele jagode različnih sort, ki so posajene v petem koritu.

Zasaditev za čaje

Uporabne rastline in zelišča smo sadili v pet korit. V prvem koritu bomo kombinirali mete, ki so namenjene predvsem za čaje. Poprova meta se lahko uporablja tudi za prežganke. Poznamo škrlatno in navadno izpeljanko. Čokoladna meta je dobra za sladke jedi, tople napitke.

Jabolčna meta je primerna za likerje, alkoholne pripravke, čaje. Za poletno osvežitev jo lahko namočimo tudi v vodo.

Zasaditve za uporabo v kuhinji

V kulinarične namene smo namenili še dodatna tri korita z zelišči. V drugem koritu smo kombinirali olivno zel, rožmarin, luštrek, krvavo kislico in drobnjak. Olivna zel ima okus po olivah in jo lahko dodajamo na solate. Kislico lahko uživamo samostojno, v zasaditvi pa ima predvsem dekorativno vlogo. Drobnjak največkrat uporabljamo za juhe in krompirjeve solate. Luštrek je nepogrešljiv pri goveji juhi, rožmarin pa pri mesnih jedeh.

V tretjem koritu smo kombinirali listni česen, baziliko, kari, krimsko baziliko in koriander. Okus listnega česna je podoben čemažu. Bazilika je vsestransko uporabna v kuhinji. Največkrat jo uporabljamo svežo, višek pa shranimo v obliki pesta. Čaj iz bazilike je uporaben tudi za pomirjanje, blaži tudi težave z nespečnostjo.

V četrto korito smo posadili sladko zel, ki zelo dobro nadomešča sladkor. Imenujemo jo tudi azteška zel. Uživajo jo lahko tudi sladkorni bolniki. To rastlino lahko posušimo in dodamo čajnim mešanicam, ki jih potem samo poparimo.

Dodali smo še meliso, ki ji ravno tako lahko uporabljamo za čaje.  Navadni žajbelj deluje razkuževalno in ga uporabljamo za razkuževanje ustne votline in grla. Kot začimbo ga dodajamo tudi jedem. V posodo smo dodali še citronsko verbeno in sivko.

Jagodna osvežitev je doma v petem koritu

Za osvežitev s svežimi in okusnimi jagodami bodo poskrbele jagode sotre »Elan« in »Toscana«. Jagode v zasaditvi imajo dekorativno vlogo zaradi belih in roza cvetov. Užitni in sladki pa so tudi plodovi, ki nas razveselijo kmalu po cvetenju.

Tudi v zemljo za zelišča smo dodali zelene kocke Urban Scape

V poletnem času so tudi zelišča v koritih močno izpostavljena sončni pripeki in izsuševanju. Zato smo tudi v tem primeru dodali zelene kocke Urban Scape, ki zmanjšajo porabo vode za polovico. Tako bomo poskrbeli za boljše rastne pogoje.

Zelišča smo sadili v zemljo, ki  ima primerno sestavo za zelišča. Taka zemlja ima fino drobno strukturo za hitro ukoreninjenje in razvoj mladih rastlin.

V zemljo smo dodali organsko gnojilo drobnejše granulacije, ki deluje dolgoročno  in rastline oskrbuje s hranili nekaj mesecev in zelene kocke Urban Scape.

Zelišča režemo, ko se začnejo dobro razraščati.

Zelišča trgamo ali režemo dober mesec in pol po zasaditvi. Seveda lahko kakšen list odrežemo tudi prej, da preverimo katero zelišče nam je najbolj všeč. Režemo jih približno za 1/3 nazaj in nič več. Za hitrejše obraščanje zelišč po rezi, poskrbimo za dognojevanje s tekočim organskim gnojilom. To opravilo po rezi ponavljamo v presledku 14 dni.

©Davor Špehar, Zeleni svet


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno