Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Zaščita rastlin pred polži

18 . maj

Zaščita rastlin pred polži


Imate težave s polži? Ne veste kako jih odstraniti? Polži so nenasitni, njihovo odstranjevanje pa je največkrat sizifovo delo, saj se že takoj naslednji dan lahko vrnejo. Najuspešnejši smo, če kombiniramo različne načine odstranjevanja. Eden od zelo učinkovitih in elegantnih načinov so tudi pripravki v obliki vabe. Preberite nasvet v katerem boste našli kar nekaj metod za odstranitev teh nadležnih in za rastline uničujočih živali.

Polži so lahko velika nadloga na vrtu. So nenasitni in, če imajo ugodne pogoje (dovolj vlage), jih je vsak dan več. Njihovo ročno odstranjevanje je običajno sizifovo delo, saj se že naslednji dan vrnejo. Če se vseeno odločite za ročno odstranjevanje vam priporočamo, da jih redno pobirate v zgodnjih jutranjih urah, saj je tako škoda na rastlinah najmanjša. Za lažje pobiranje jim kot vabo lahko nastavite tudi narezan krompir ali jabolka. Kot past pa deluje tudi napol polen kozarec s pivom.

Zelenjavo ali rože lahko pred polži zaščitimo z različnimi pripravki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah. Ena takšnih je Limacid Celaflor Limex. To je t.i. vaba za polže. Pri določenih sredstvih moramo paziti, da domače živali (ptice, pes, mačka, …) ne pridejo v stik z njimi in jih pojejo, saj lahko poginejo. Danes so sredstva, ki jih lahko kupimo v trgovinah že zelo učinkovita.

Zaščite pa se lahko lotimo tudi na drugačen, naravi bolj prijazen način. Pri tem je treba vedeti, da se polži plazijo na lastnem prozornem izločku – sled, ki ostaja za njimi. Ta njihov način gibanja lahko izkoristimo tako, da jim preprečimo, da pridejo do rastlin.

Polžem uspešno preprečimo dostop do rastlin, če jih obkrožimo s pasom katere izmed prašnih snovi. (pepel, kremenčev pesek, mivka, …) Najboljša izbira je lesnati pepel, ki ga potresemo nekaj centimetrov široko. Seveda ne smemo pozabiti po vsakem dežju (ali zalivanju) pepel ponovno posuti. Druga možnost je, da namestimo drobno trnje (npr. stebla robid). Polži preko trnov ne bodo šli, poskrbeti pa moramo, da ne bomo pustili dovolj široke odprtine, kjer bi se lahko splazili. Rastline lahko zaščitimo tudi tako, da natresemo zdrobljeno jajčno lupino. Ena najbolj elegantnih rešitev pa je, da okrog gredic nasujemo žagovino.

Pri vseh opisanih načinih je ključnega pomena, da je zaščita okoli rastlin sklenjena. Če bomo pustili le drobno odprtino, jo bodo polži našli in rastline ne bomo uspeli obvarovati.

Znano je, da polži težko preplezajo visoke prepreke. Če imate kakšne kovinske plošče jih lahko zapičite v zemljo in tako preprečite polžem dostop do rastlin.

Polž ima tudi nekaj naravnih sovražnikov: jež, slepec, krastača, kos, … Ena najbolj učinkovitih plenilk polžev je Indijska tekačica. To je raca, ki poje le polže, rastline pa pusti.

Za odganjanje polžev lahko posadimo tudi določene rastline: Timijan, Kalifornijski mak ali Kapucinke. Opozoriti moramo, da te rastline samo delno pomagajo in ne rešijo težav s polži, če jih je veliko.

Ali ste vedeli, da polže ne smete soliti s soljo?

Tega ne priporočamo, saj sol namreč uničuje mikroorganizme v tleh, podobno kot apno. Če polž naleti na sol se prične še bolj sliniti in ponavadi sploh ne pogine, le skrije se.

Poiščite Merkurjevo prodajalno, kjer lahko najdete vabo za polže Limex

©Vsebino pripravil Merkur


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno