Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Uporabno vrtnarjenje v posodah

17 . mar

Uporabno vrtnarjenje v posodah


V posode in korita lahko sadite številne uporabne rastline. V članku so predstavljene rešitve za jagode obešanke, češnjev paradižnik, čili, snacky paprike in sadje v posodah. Na balkonu, terasi, predvrtu bodo odlično uspevale tudi vrtnine in zelišča. Če jih ustrezno kombiniramo bodo lepe tudi na pogled.

Jagode obešanke so slastne in cvetoče

V trgovinah so na razpolago zelo zgodnje, večkrat rodne jagode obešanke. Imajo veliko pridelkain so zelo aromatične. Jagode obešanke rodijo od konca junija dalje in jih imamo obešene na balkonu, verandi ali terasi. Če v obešanko sadimo jagode za različnimi cvetovi so zanimive tudi na pogled. Tako jih opazujemo z več čutili, saj je poleg okusa aktivem tudi vid. V obešanki kombinirajte jagode z belimi, roza in rožnatimi cvetovi, tako bo zasaditev lepa tudi na pogled.

Za svojo rast potrebujejo jagode v obliki obešank porabijo veliko vode in hrane. Priporočamo, da vodi za zalivanje dodate tekoče organsko gnojilo (rjava embalaža) za vse vrste sadja in zelenjave.

Sladek češnjev paradižnik, pekoči čiliji in snacky paprike

V posode lahko sadite tudi sladke češnjeve paradižnike, ki ji najbolj obožujejo otroci. V vrtnarijah najdete nizek češnjev paradižnik, navaden češnjev paradižnik s plodovi različnih barv. Če sami vzgajate sadike paradižnika si prihodnje leto priskrbite seme sorte Supersweet, ki je zelo sladka in ga otroci obožujejo. Primerna je tudi za vzgojo v loncih.

Supeesweet je visoke rasti, zelo zgoden, obilno roden in dekorativen koktajl paradižnik. Plodovi so zelo sladki, rdeči, aromatični in rastejo rastejo na 30 cm dolgih grozdih. Rastlina obrodi do 100 paradižnikov v grozdu.

Za vse ljubitelje pekočega čiliji na balkonu ali terasi ne smejo manjkati. Seveda jih sadimo lahko tudi v vrt. Zelo slastne so tudi snacky paprike vseh barv. Najbolje, da jih uživamo presne, sveže, saj jih enostavno operete »pohrustate«.

Sadni vitamini iz sadja v posodah

Cvetoče jagode sorte »Toscana« z roza cvetovi so kot nalašč ustvarjene za deklice. Otroci obožujejo sočne in sladke jagode, okus bo zagotovo prevzel tudi vas. V posodah lahko sadite tudi stebričaso sadje, ki zavzame zelo malo prostora. Tako lahko na širini dobrega pol metra in nekaj metrov višine pridelate doma jabolka, hruške, slive, češnje in otalo sadno drevje.

V posode in korita lahko sadimo tudi ostalo zelenjavo

V korito lahko posadimo kumare, blitvo, baziliko in kodrolistni peteršilj. V posodah kombiniramo tudi paradižnik, baziliko, solato in čebulo iz sadik. V korita in večje posode sadimo tudi jajčevce in mehiške kumare, ter njihode dobre sosede. Za mehiške kumare naredimo oporo. Uživamo jih sveže ali pa jih vložimo kot kumarice.

Pravilno gnojenje vrtnin v posodah

Zemlja, v katero sadimo vrtnine in druge uporabne rastline vsebuje hranila za mesec dni, zato v vse posode in korit že ob sajenju dodajamo organska gnojila drobnejše granulacije za paradižnik, papriko, kumare in ostalo zelenjavo  , ki je primerno tudi za sadje v posodah. Ta delujejo dolgoročno. Njihovo delovanje je omejeno na 2 do 3 mesece. Za dober domač pridelek poskrbimo še za redno tedensko dognojevanje s tekočimi organskim gnjilom za sadje in zelenjavo

Davor Špehar, Zeleni svet


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno