Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Skrb za balkonsko cvetje poleti

18 . jul

Skrb za balkonsko cvetje poleti


Poleti moramo balonsko cvetje primerno zalivati, dognojevati in redno pregledovati, da preprečimo napad škodljivcev. Suhe cvetov in liste redno pobiramo in tako poskrbimo za bujno cvetenje in zdrave rastline.

Zalivanje

Pogostnost zalivanja je odvisna od več dejavnikov, najpomembnejši so: vreme, lega, vrsta rastline.

Zalivamo v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah, če ne gre drugače tudi pozno popoldan, vendar je zalivanje zjutraj in dopoldan bolj priporočljivo.

Raje ne zalivamo z vodo, ki smo jo ravnokar natočili iz vodovodne pipe. Najbolje je, da tako vodo pustimo stati preko noči in jo uporabimo naslednji dan.

Če so vaše balkonske okrasne rastline kljub temu, ste izbrali take, ki ljubijo sončne-vroče lege, vedno žejne, imate dve možnosti za izboljšanje zadrževanja vode oz. manj zalivanja v vročih dneh poletja:

1.    Izbor ustreznega korita ali zalivalnega sistema
2.    Izbor zemlje, ki bolje skladišči vodo in dodajanje zelenih kock Urbanscape za 50% manj zalivanja.

Dognojevanje

Seveda ne smemo pozabiti na dognojevanje. V poletnem času so rastline v obdobju največje rasti in je zato potreba po hranilih večja. Dognojujemo 1-2x tedensko s tekočimi gnojili (npr. Substral ali Asef), za boljšo absorpcijo hranilnih sovi vam priporočamo tekoče gnojilo z dodanim gvanom.

 

Pregledovanje in zaščita pred škodljivci

Rastline redno pregledujemo, da preprečimo morebitni napad listnih uši in ostalih škodljivcev. Priporočam preventivno uporabo Careo kombiniranih paličic Celaflor, ki bodo zagotavljale dognojevanje, hkrati pa delujejo proti vsem grizočim in sesajočim škodljivcem.

V kolikor ste napad škodljivcev že opazili, vam svetujemo uporabo Careo razpršila Celaflor, ki je že pripravljeno za uporabo. Nobenih insekticidov ne uporabljamo preko dneva, najbolje je, da jih nanesemo v večernih urah.
Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno