Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Bolezni in škodljivci okrasnih čebulnic

10 . nov

Bolezni in škodljivci okrasnih čebulnic


Najpogostejše bolezni in škodljivci, ki prežijo na okrasne čebulnice, so virusi (lisavost, pegavost, slaba rast), glivične bolezni (lahko se jim ognemo, če sadimo razkužene čebulice, izkopane pa pravilno shranjujemo), sesajoče žuželke, voluhar in krt in polži.

Škodljivci

Čebulične pršice

Napadajo narcise in vitezove zvezde, značilno zanje pa je, da imajo raje čebulice, ki rastejo v stanovanju, kot tiste zunaj.
Pršice živijo na vratnem delu čebulic, kasneje pa se preselijo tudi na liste. Z izsesavanjem rastlinskih sokov povzročajo okrnjeno rast. Cvetni poganjki in listi imajo ob robovih žagaste brazgotine in se kodrajo v obliki srpa. Vidna so tudi izsesana mesta v obliki točkastih razbarvanj.

Učinkovite zaščite ni. Pred sajenjem lahko čebulice razkužimo, napadene pa sežgemo.

Narcisina muha

Čebulica ne požene listov, če pa jih, so ti redki in tanki. Sredina čebulice je izjedena, napolnjena z blatnim izločkom, v njej pa najdemo ličinko umazano bele barve, dolgo do 1,5 cm. V vsaki čebulici je navadno le ena ličinka.

Poleg velike narcisine muhe, ki odlaga jajčeca le na zdrave čebulice, poznamo še malo narcisino muho, ki odloži jajčeca le na poškodovane, oziroma že okužene čebulice. Ličinke male muhe so velike do 8 mm, v eni čebulici pa jih je lahko več.

Razen narcis so ogrožene tudi hiacinte in vitezove zvezde, v glavnem pa muha napada zunanje čebulice. Ker ima muha rada topla in sončna mesta, sadimo čebulice drugam, v kritičnih mesecih naleta (od pozne pomladi do sredine poletja) pa jih pokrijemo z vrtno tkanino.

Narcisine glistice

Cvetna stebla in listi rastlin so deformirani in zakrneli. Podobni znaki se kažejo tudi ob virusnih okužbah, zato prisotnost glistic potrdimo s prečnim prerezom čebulice. Tam opazimo koncentrične rjave kroge ali loke, znake poškodovanega tkiva.

Učinkovite zaščite ni, zato moramo okužene čebulice izkopati in sežgati. Poleg narcis glistice napadajo tudi hiacinte.

Listne uši

Različne vrste listnih uši sesajo sok iz cvetov in listov in lahko škodijo rastlinam tudi zato, ker prenašajo virusne bolezni. Zatiramo jih z škropljenjem.

Uši lahko napadejo čebulice tudi čez zimo v shrambi. V takih razmerah se virusi zelo hitro prenesejo, napadene čebulice pa so lahko zaradi napada tako oslabljene, da je nato njihova rast slabša. V ta namen lahko čebulice potopimo v raztopino insekticida Careo koncentrat Celaflor.

Voluhar in krt

Voluhar in krt privzdigujeta in objedata čebulice, še posebno tiste, ki jih sadimo jeseni. Proti njima se borimo z različnimi mrežami, pastmi, vabami ali odganjalci.

Polži

Polži objedajo  razvijajoče se liste in cvetne poganjke ter delajo luknjice v čebulice. Zaradi poškodb na listih se včasih ne razvijejo cvetovi.  Zatiramo jih z beljakovinskimi vabami.

Bolezni

Rdeči ožig

Okužuje narcise in vitezove zvezde. Na listih in cvetnih steblih se pojavijo rdečerjave ovalne pege, ki se širijo. Na površini peg lahko opazimo droben rjav prah – glive. Sredina peg pogosto izpade in listi postanejo luknjičavi. Čebulice v začetku niso poškodovane, kasneje pa se pege pojavijo tudi na zunanjih luskolistih, kjer se gliva ohranja tekom mirovanja čebulice.

Okužene čebulice je najbolje zavreči, zdrave pa preventivno za 15 minut namočimo v fungicidno raztopino Saprol koncentrata Careo, ter pred sajenjem dobro osušimo.

Tulipanov ožig

Na listih se pojavijo rjave ali belo ožgane pegice. Zgodnja okužba povzroči deformacijo listov in razvoj sivih puhastih glivnih teles. Okužena so lahko tudi cvetna stebla in cvetovi, ki se navadno ne odpro. Na čebulicah opazimo drobna črna telesca nepravilnih oblik – sklerocije. Čebulica kasneje strohni.

Okužene rastline izkopljemo in sežgemo. Preventivno pa pred sajenjem čebulice razkužujemo v fungicidni raztopini Saprol koncentrata Careo.

Siva gniloba čebulic

Gliva okužuje tulipane, vitezove zvezde, hiacinte, narcise in še mnoge druge okrasne čebulnice. Okužba se kaže kot izostanek rasti listov, če se že pojavijo, so drobni in deformirani, vendar na njih ne opazimo znakov okužbe. Čebulice postanejo sive in suhe, ter začnejo trohneti, na koncu pa ostanejo le še koreninice in spodnji del čebulice.

Ob prvih znakih okužbe čebulice skupaj s pripadajočo zemljo sežgemo, saj se sklerociji (organi, ki služijo glivi za prezimovanje in ohranjanje vrste) zadržujejo v tleh tudi do pet let.

Trohnjenje čebulic narcis (Fusarium)

Okužba se pojavi na spodnji strani čebulice (bazalni del). Tam se čebulica razbarva in začne gniti, nato pa se okužba širi po notranjosti čebulice, kjer luskolisti rjavijo. Listi, ki zrastejo iz okužene čebulice so drobni in zakrneli, ter rumenijo. Kasneje čebulica strohni in včasih popolnoma izgine. Gliva se ohranja na okuženih čebulicah ali v zemlji.

Pred sajenjem čebulice razkužimo v fungicidni raztopini Saprol koncentrata Careo, da s tem zmanjšamo možnost okužbe.

Sajavost (Sclerotinia)

Listi, ki zrastejo iz okuženih čebulic so iznakaženi in obledeli, njihove konice pa so rjavkaste in ovenele. Tako poškodovanih je lahko le nekaj listov. Kasneje postane okužba vidna tudi na zunanjih luskolistih čebulice, kjer se pojavi droben črn prah – sklerociji.

Ob prvih znakih bolezni na listih, rastlino poškropimo s sistemičnim fungicidom Saprol koncentrat Careo. Pred sajenjem čebulice razkužimo v fungicidni raztopini, ter jih pred sajenjem dobro osušimo.

Virusi

Povzročajo lisavost, pegavost in slabšo rast.

Ne prezrite

     

V prodajalnah BAUHAUS lahko kupite Celaflor Careo Razpršilo 750ml, Celaflor Careo Koncentrat 250 ml in Careo kombinirane palčke CELAFLOR 10/1 po znižani ceni.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno