Ana Tekavčič

Svojima otrokoma želim
zagotoviti najboljše, svežo doma pridelano hrano.

Domov / Eko vrt / Sajenje vrtnic

01 . apr

Sajenje vrtnic


Vrtnice sadimo jeseni ter zgodaj spomladi, marca in aprila. Za rast in lepo cvetenje potrebujejo veliko sonca in zemljo, ki je bogata s hranili in rahlo kisla (pH okoli 6,5). Slabše bodo uspevale v senci in na izpostavljenih legah. Poleg priprave tal je zelo pomembna izbiri sadike. Izberemo takšno, ki ni poškodovana, ima močna in zdrava debla ter dovolj korenin, ki niso poškodovane ali suhe.

Kako sadimo vrtnice z golimi koreninami?

Pred sajenjem izkopljemo sadilno jamo velikosti 50x50x50 cm, v katero dodamo mešanico vrtne zemlje in Naturen BIO zemlje za vrt in visoke grede v razmerju 2:1. Na dnu jame v majhno vzpetino oblikujemo sadilno mešanico, ki smo ji dodali Naturen BIO magično moč za rast korenin ali Naturen BIO konjski gnoj v peletih.

Naturen BIO zemlje za vrt in visoke grede
Zračen substrat iz povsem naravnih sestavin. Idealna izbira za optimalno rast, oskrbo z vodo in hranili.

Korenine prikrajšamo in enakomerno razprostremo ter vrtnico postavimo v sadilno jamo. Na korenine nasujemo nekaj sadilne mešanice in sadiko potresemo, da zemlja zapolni tudi prazne prostore med koreninami. Cepljeno mesto mora biti 3 do 5 cm pokrito z zemljo.

Jamo zasujemo, zemljo potlačimo in dobro zalijemo. Tlačimo od zunanjega roba proti sadiki ter pri tem pazimo da ne uničimo strukture substrata. Po površini potresemo še Naturen BIO gnojilo za vrtnice, ki ga zadelamo v tla.

Naturen BIO gnojilo za vrtnice - organsko-mineralno in okolju prijazno gnojilo z dolgotrajnim delovanjem, primerno za vse vrste vrtnic.

Pred morebitno pozebo zaščitimo z zemljo, hlevskim gnojem ali kompostom in jih prekrijemo s smrekovimi vejami, listjem ali z okrasnim lubjem.

Kako sadimo vrtnice s koreninsko grudo?

Tudi v tem primeru izkopljemo sadilno jamo, ki pa mora biti 10 cm širša od koreninske grude. Za sajenje pripravimo enako sadilno mešanico vrtne zemlje in Naturen BIO zemlje za vrt in visoke grede, zopet v razmerju 2:1. Na dno jame dodamo tudi nekaj cm debelo mešanico Naturen BIO magične moči za rast korenin ali Naturen BIO konjskega gnoja v peletih.

Naturen BIO konjski gnoj v peletih - že pripravljeno gnojilo iz konjskih fig v peletih vrhunske kakovosti. Izboljša strukturo tal in pospešuje nastajanje humusa.

Naturen BIO magična moč za rast korenin - zelo bogato s fosforjem, ki poskrbi za dobro rast in razrast korenin, kar izboljšuje sprejem hranil in vode.

Vrtnico previdno vzamemo iz posode (gruda mora ostati skupaj), jo postavimo v sadilno jamo in zasujemo do vrha. Zemljo utrdimo in temeljito zalijemo.

Po površini potresemo še organsko gnojilo za vrtnice Naturen BIO gnojilo za vrtnice, ki ga zadelamo v tla. Pred morebitno pozebo zaščitimo z zemljo, hlevskim gnojem ali kompostom in jih prekrijemo s smrekovimi vejami, listjem ali z okrasnim lubjem.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno