Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Sajenje paradižnika

30 . maj

Sajenje paradižnika


Na Substralovem vrtu smo, po dolgem čakanju na primerno vreme, posadili tudi paradižnik. Da bo pridelek bogat, smo uporabili substrat za plodovke in gnojilo osmocote, za dobro oskrbo z vodo pa smo uporabili zelene kocke. Po končanem sajenju smo na vrt obesili tudi rumene plošče, da bomo pravočasno odkrili rastlinjakovega ščitkarja in druge škodljivce.

Priprava gredice, zemlja, gnojila in zalivanje

Najprej smo poskrbeli za dobro oporo, izkopali globoke luknje in v njih dodali Substralov BIO substrat za paradižnike in zelenjavo. Ker je obogaten s 100% organskim gnojilom Substral, je idealna osnova za rast zaradi uravnotežene oskrbe z vodo in hranilnimi snovmi.

Vrt smo že prej pognojili z konjskim gnojem v peletih, zato smo sedaj uporabili le osmocote gnojilo za plodovke in Asef tekoče gnojilo za paradižnik in zelenjavo, ki ima dodan kalij za hitro zorenje in bogat okus. Substral osmocote gnojilo za plodovke deluje dolgotrajno, sprošča se ob primerni temperaturi in vlagi, zato ne prihaja do ožigov.

 

Ker plodovke potrebujejo veliko zemlje, smo uporabili zelene kocke, ki zadržujejo vodo. Sadike smo zakopali do prvih listov in jih privezali na palice.

Spremljanje rastlinjakovega ščitkarja in drugih škodljivcev

Poleg paradižnika smo obesili rumene plošče, s katerimi bomo spremljali pojav rastlinjakovega ščitkarja in drugih škodljivca ter zaustavili začetni nalet. Naturen BIO rumene plošče so zaščitene z zaščitno folijo in se ne prijemlje na prste. Primerno za odkrivanje rastlinjakovega ščitkarja, listnih zavrtalk, muhe žalovalke in listnih uši v letečem stadiju.

1 komentar
 • Avatar
  novak.frenk18@gmail.com , junij 18 Odgovori

  Kje se lahko kupi gnojilo osmocote? Ali je še čas za pognojitev?

  • Avatar
   Substralovi vrtičkarji, junij 29 Odgovori

   Pozdravljeni, gnojilo osmocote je na voljo v vseh specializiranih prodajalnah (Merkur, Bauhaus, Obi, Kalia, Mercator vrtni center, idr.). Čas pa je tudi še primeren za pognojitev. Lep pozdrav


 • Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno