Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Rastlinjakov ščitkar

29 . maj

Rastlinjakov ščitkar


Rastlinjakov ščitkar ali bela mušica je aktivna od maja do septembra, najpogosteje pa napada paradižnik, papriko, jajčevce, lubenice in melone.

Od kod zvira in kje ga najdemo

Izvira iz srednje Amerike, od koder so ga pred 130 leti prenesli v Veliko Britanijo, nato pa je  razširil po vsej Evropi in tudi ostalem svetu. Ker ima rad tople in vlažne razmere, ga najdemo predvsem v rastlinjakih in njihovi okolici, pojavlja pa se tudi na prostem. Najbolj se širi s prodajo okuženih sadik.

Kako ga prepoznamo in zakaj je škodljiv

Rastlinjakov ščitkar je velik 2 mm, belkaste barve z mokastim, belim poprhom.  Jajčeca so ovalna, najprej rumena, po dveh dneh postanejo črna. Iz jajčec se razvijejo ličinke, ki so na prvi stopnji gibljive, v drugi in tretji stopnji pa so negibljive in so pritrjene na liste. Ščitkarji imajo radi tople in vlažne razmere, zato jih pogosto najdemo v rastlinjakih in zimskih vrtovih.

Škodljivi so ker bodejo liste in sesajo rastlinske sokove, zato listi rumenijo. Na poškodovanih listih se potem rade naselijo glivice sajavosti, poleg tega pa ščitkarji prenašajo tudi nekatere virusne bolezni. Rastlina je grdega videza, pridelek pa manjši, prenašajo se tudi virusi.
Hrani se več z kot na 100 rastlinskih vrstah, tako na plevelih kot na gojenih rastlinah. Letno ima 10- 12 rodov, samička pa naenkrat odloži 50-150 jajčec.

Rešitve

Pomembna je rastlinska higiena, torej stalno pregledovanje in odstranjevanje ter uničenje vseh naseljenih rastlinskih ostankov, vključno s pleveli. Preprečevati je treba vnos žuželk od zunaj prek sadik in drugega rastlinskega materiala.

Za uspešno zaščito rastlin je potrebno biti pozoren na začetni napad škodljivca. Težko ga je odkriti, ker so vsi stadiji skriti na spodnji strani listov, zato si lahko si pomagamo z nastavljanjem Naturen BIO lepljivih rumenih plošč (zaščitene so s folijo in se ne prijemljejo na prste). Z njimi spremljamo pojav škodljivca in zaustavimo začetni nalet.

Za zatiranje je najbolj učinkovito kemično zatiranje, pri čemer ne smemo pozabiti na čakalno dobo, kar lahko precej oteži zaščito zelenjadnic. V ta namen lahko uporabimo insekticide iz naravnih sestavin, kot je npr. Naturen BIO naravni insekticid za sadje zelenjavo in okrasne rastline. Že pripravljeno naravno sredstvo uspešno zatira listne uši, pršice, ščitkarje in kaparje (tudi volnatega) in uničuje tudi jajčeca škodljivcev. Ta je brez čakalne dobe in deluje na vse stadije.
Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno