Boris Švegelj

Kljub veliki želji do sedaj ni imel časa in znanja za lepo urejeno zelenico.

Domov / Zelenica / Prva spomladanska opravila na zelenici

16 . mar

Prva spomladanska opravila na zelenici


Še tako lepa zelenica, bo propadla, če je ne bomo vsako leto ustrezno oskrbeli. Vlaga in pomanjkanje svetlobe v zimskih mesecih trato oslabita, zato le-ta v začetku pomladi potrebuje posebno nego. Odstraniti moramo plevel, mah in druge ostanke ter poskrbeti, da bodo korenine spet dobivale dovolj kisika, vode in hranil. Če imamo veliko zaplat z redko travo, plevelom in mahom, se lotimo tudi dosejevanja.

Čiščenje

Prvo opravilo je čiščenje trate, za kar bomo potrebovali pahljačaste grablje. S čiščenjem odstranimo listje, odmrlo travo in druge vrtne ostanke, hkrati pa trato pozorno pregledamo, da se na njej ni razvila snežna ali kakšna podobna plesen.

Česanje in prezračevanje

Poleg čiščenja k redni spomladanski oskrbi spada česanje in prezračevanje trate, s čimer odstranimo odmrlo travo (polst), mah in plevele ter razrežemo površino tal in tako koreninam ponovno omogočimo dostop do vode, zraka in hranilnih snovi. Če je prezračevanje potrebno, nam bo povedala debelina plasti odmrle trave (polsti). Če je le-ta tanjša od 1 cm, travi koristi, če pa je debelejša kot 1 cm, je potrebno česanje oz. prezračevanje.

Če je trava previsoka, jo pred prezračevanjem pokosimo, nato pa jo prezračimo po dolgem in počez. Za manjše površine bodo zadoščale grablje za česanje in prezračevanje (grablje z rezili za odstranjevanje mahu, plevela in suhe, odmrle trave), za večje površine pa bo bolj primeren električni ali bencinski prezračevalnik, ki si ga je možno tudi izposoditi v specializiranih vrtnih centrih.

Za bolj »onesnažene« trate bomo potrebovali grablje, ki imajo rezilo na obeh straneh in so poleg izrezovanja mahu in suhe trate namenjene tudi poravnavi terena in odstranjevanju listja, kamenja in smeti.

Trato je dobro prezračiti vsaj enkrat letno, lahko tudi večkrat, vedno ob najbolj intenzivni rasti in zmerno vlažnih tleh. Če v trati nastaja veliko polsti, lahko na prečesano in pograbljeno trato potresemo še 1cm kremenčevega peska, ki bo poskrbel za boljše propustnost vode.

Dosejevanje

Če imamo po česanju in prezračevanju trate veliko zaplat z redko travo, plevelom in mahom (t.i. golih mest), se lotimo dosejevanja. Ker so temperature pri teh opravilih še nizke, je idealna izbira travna mešanica Substral SOS, ki kali že pri nizkih temperaturah in tako prehiti plevel. Kombinacija rastnega substrata, začetnega gnojila in travnih semen je odlična za dosejevanje in zgoščevanje trate po prezračevanju.

Gnojenje

Na koncu trato še pognojimo. Gnojilo izberemo glede na stanje in težave zelenice, za enakomeren nanos gnojila pa uporabimo trosilnik.

Da se trata po prezračevanju hitreje opomore in zgosti, uporabimo Substralovo gnojilo START za trato z dolgotrajnim delovanjem (deluje do 3 mesece), ki je okolju prijazno, saj ne prihaja do izpiranja hranil v podtalnico in s tem onesnaževanja.

V primeru plevela potrebujemo gnojilo Substral 2v1 z dodanim herbicidom, ki uničuje večino širokolistnih plevelov, hkrati 100 dni trati zagotavlja hranila.

Težave z mahom bo odpravilo specialno gnojilo Substral STOP MAH, ki trato okrepi in zgosti ter preprečuje razvoj maha, z redno uporabo pa bo naša trata intenzivno zelene barve.

Če našo trato napadata oba, plevel in mah, uporabimo gnojilo Substral 3v1 za travo z dodanim herbicidom za uničevanje plevela in sredstvom za zatiranje mahu. Da se izognemo ožigom na trati, gnojila posujemo pred dežjem ali pa po nanosu trato zalijemo.

Posebne travne mešanice za bolj zahtevne površine

Za bolj obremenjene travnate površine so sedaj na voljo tudi posebno trpežne travne mešanice, ki izjemno dobro prenašajo različne obremenitve in so zaradi zaščite pred pticami zelene barve.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno