Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Odganjalke komarjev - rastline, ki odganjajo komarje

18 . jul

Odganjalke komarjev - rastline, ki odganjajo komarje


S toplimi poletnimi nočmi pridejo tudi nadležni komarji, ki pogosto kvarijo poletne užitke na prostem. V trgovinah lahko najdete veliko izdelkov, ki naj bi komarje odganjali, uničevali in nas obvarovali pred piki in srbenjem. Mi vam ponujamo drugačno rešitev. Rastline, ki vam bodo polepšale okolico, obenem pa še odganjale komarje. Cenovno ugodno ter okolju in zdravju prijazno odločitev.

Za vas smo izbrali nekaj nasvetov za naravno zaščito pred komarji na prostem

  • - Posadite rastline, ki odganjajo komarje (npr. ognjič) na prosto ali v posode ter jih razporedite po dvorišču, terasi, okoli mize in stolov. Poleg tega, da odganjajo komarje se te rastline uporabne v kuhinji, nekatere pa so medonosne ter privabljajo čebele in metulje. Privabljajo ptice in druge naravne sovražnike komarjev. Komarji ne marajo vonja njihovih cvetov, zato podrgnemo po rastlinah, da sprostijo svoj vonj.
  • - Zatesnite vse pipe in preprečite kapljanje vode.
  • - Izpraznite vodo iz podstavkov, ki se je nabrala po zalivanju, kajti komarji ležejo jajčeca v mirujočo vodo.
  • - Odstranite vse posode, v katerih bi se lahko zadrževala voda.

Rastline, ki vam bodo polepšale okolico, obenem pa še odganjale komarje

Navadni nepostarnik ali agerat (Ageratum houstonianum): je enoletnica, visoka 15-20 cm, ki najbolje uspeva na sončni oz. delno senčni legi. Zalivamo ga zmerno, vsake 14 dni pa vodi za zalivanje dodamo nekaj tekočega gnojila. Cveti od junija do septembra, uvele cvetove redno odstranjujemo. Njeni cvetovi privabljajo metulje.

Bazilika (Ocimum basilicum): je enoletnica, ki zraste do višine 40 cm. Najbolje uspeva na sončnih legah. Potrebuje veliko vode, gnojimo pa jo 1x tedensko. Cveti avgusta. Veliko jo uporabljamo v kuhinji, je pa tudi medonosna rastlina.

Evkaliptus (Eucalyptus gunnii): je prezimni evkaliptus, ki prihaja iz Tasmanije in naj bi prenesel tudi temperature pod -15°C. Prijajo mu sončna lega in dobro odcedna tla. Za vzgojo ni zahteven. Poleg tega, da odganja komarje ima tudi lepo obarvane liste.

Mačja meta (Nepeta sp.): je trajnica, ki zraste do višine 50 cm. Cveti julija in avgusta, najbolje pa uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Privablja metulje in čebele, tudi zdravilna rastlina.

Limonska monarda (Monarda citriodora): je trajnica, ki zraste do višine 50 cm. Zahteva sončno ali polsenčno lego. Cela rastlina diši po limoni, uporabna pa je tudi v kuhinji. Iz listov lahko pripravljamo čaje ali jih uporabljamo kot začimbo in dodatek jedem. Cvetovi privabljajo metulje in čebele, lahko pa jih uporabljamo tudi za šopke.

Prava sivka (Lavandula angustifolia): je trajnica, ki zraste v višino do 40 cm. Najbolje uspeva na sončni do polsenčni legi. Je izjemno uporabna rastlina saj jo lahko uporabljate v kuhinji, za odganjanje mrčesa, za odišavljenje perila, je tudi zelo dobra medonosna rastlina. Poleg vsega naštetega pa ima tudi številne zdravilne lastnosti.

Navadna melisa (Melissa officinalis): trajnica, ki zraste do višine 50 cm in najbolje uspeva na sončni oz. polsenčni legi. Uporabljamo jo lahko v kuhinji za pripravo hladnih in toplih napitkov, kot nadomestek limonine lupine pri peki, kot začimba pri pripravi jedi,... je tudi zelo medonosna rastlina in ravno po tem je tudi dobila ime. Melissa v grščini pomeni čebela.

Limonska trava (Cymbopogon citrates): trajnica, ki jo je potrebno prezimiti v zaščitenem prostoru. Zraste do višine 50 cm in zahteva sončno do polsenčno lego. Liste uporabljamo v kuhinji za pripravo čajev, juh in kot dodatek mesnim jedem iz perutnine in rib. Prav tako je izjemno uporabno v kozmetični industriji.

Dišeča pelargonija (Pelargonium crispum): trajnica iz rodu geranij, kamor spadajo tudi pelargonije. Spada med dišeče pelargonije, pri nas je najbolj poznan roženkravt. Dobro uspeva na sončni oz. polsenčni legi. Vsebuje eterično olje, ki ga uporabljamo v različne namene (sveče, parfumi, repelenti,...). je tudi medonosna rastlina.

Limonska verbena ali citronka (Aloysia triphylla): trajnica, ki ni prezimno trdna in jo je potrebno zaščititi. Zraste do višine 90 cm visoko, v naravnem okolju zraste preko 2 m. Dobro uspeva na sončni oz. polsenčni legi. Liste uporabljamo v kulinariki, kot dodatek mesnim jedem, za čaje, sladice,... Eterično olje pa se uporablja v kozmetični industriji. Je bližnja sorodnica našega navadnega sporiša.

Mehiški pehtran (Tagetes lucida): je trajnica, ki zraste v grmiček, visok 50 cm. Uspeva na sončni legi in ima številne rumene cvetove, ki dišijo po pehtranu. Uporabljamo ga za čajne mešanice on kot dodatek jajčnim in ribjim jedem ter sirnim namazom. Na vrtu odganja škodljivce. Uporabimo pa ga lahko tudi za rezano cvetje.

Plazeča meta ali polaj (Mentha pulegium): je trajnica, ki zraste do 50 cm visoko in uspeva sončni do polsenčni legi. Uporablja se v kulinariki, kot pokrovno rastlino in kot medonosna rastlina.

Poprova meta (Mentha piperita): trajnica, ki zraste tudi do 1 m visoko. Nastala naj bi kot križanec med vodno in klasasto meto. Najbolje uspeva na sončni oz. polsenčni legi. Uporablja se v kulinariki, kot dodatek mesnim jedem, za tople in hladne napitke... Je zelo dobra medonosna rastlina. Eterično olje pa se uporablja v živilski, kozmetični in farmacevtski industriji.

Malajska vrčnica (Nepenthes alata): je trajnica, ki dobro uspeva v senci oz. polsenci. Zraste do 20 cm visoko, gojimo pa jo najpogosteje v obešankah. Potrebuje dosti zračne vlage, zato jo je zlasti poleti potrebno pršiti. Ni prezimna, zato jo je potrebno prenesti v notranji prostor, ko nočna temperatura pade pod 20°C. Je mesojeda rastlina, ki lovi žuželke s pomočjo svojih rdeče obarvanih vrčkov.

Evkaliptus (Eucalyptus ficifolia): gojimo ga lahko kot bonsaj, ima pa grmičasto rast. Ni prezimno trden, zato ga pri nas lahko gojimo le kot posodovko. Dobro uspeva na sončni legi. Ima prijetno dišeče liste in rdeče obarvane cvetove.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis): trajnica, ki jo pred zmrzaljo potrebno pospraviti v zaščiten prostor. Zraste lahko tudi do 2 m visoko in ima iglicam podobne liste. Dobro uspeva na sončni legi in je zelo odporen proti suši. Uporaben je tako svež kot posušen. Liste dodajamo mesnim jedem, krompirju, omakam... Iz njega izdelujejo tudi eterično olje in je zdravilna rastlina. Bil je tudi sestavina prvega parfuma. Je tudi zelo medonosna rastlina.

Navadni vratič (Tanacetum vulgare): je trajnica, ki zraste do 1 m visoko. Zahteva sončno oz. polsenčno lego. Je medonosna in zdravilna rastlina. Uporabljamo ga lahko za čaje in kopeli.

Pravi pelin (Artemisia absinthium): je tudi trajnica, ki zraste od 60 do 120 cm visoko. Najbolje uspeva na sončnih do polsenčnih legah in je zelo tolerantna na sušo. Uporabljamo jo kot zdravilno rastlino in pri pripravi alkoholnih pijač, vendar je potrebno biti pri uporabi zelo previden.

Za večino teh rastlin je značilno, da njihova vzgoja na vrtu ali v posodi ni zahtevna. Tudi glede izbire zemlje niso izbirčne, potrebujejo dobro odcedna tla in sončno lego.

Za rastline, ki jih boste gojili v posodah, lahko izbirate med številnimi rastnimi substrati. Vse rastline lahko posadite v kakovostno zemljo za lončnice, kot je npr. Substral Terra Magma. Za gojenje zelišč, ki jih boste uporabljali tudi v kuhinji, pa vam priporočamo uporabo zemlje Substral Naturen. Na voljo sta vam Substral Naturen zemlja za sajenje, pikiranje in zelišča ter Substral Naturen zemlja za vrt.

 

Rastline je potrebno za dobro rast tudi ustrezno nahraniti. Tudi tu je na voljo pester izbor hranil. Za rastline, ki bodo imele svoje stalno mesto na vrtu, lahko izbirate med dolgotrajnimi gnojili (kot je npr. gnojilo Osmocote), klasičnimi mineralnimi gnojili v obliki granul, med trdnimi in tekočimi organskimi gnojili in med tekočimi mineralnimi gnojili. Zagotovo se bo za vsakogar nekaj našlo.

 


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno