Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Nega vrtnic poleti

18 . jul

Nega vrtnic poleti


Vrtnice že dolga leta spadajo med najbolj priljubljene rastline na vrtu, da pa bi se veselili njihovih številnih cvetov, moramo za te krasotice ustrezno poskrbeti. Poleti pa moramo biti pozorni na zalivanje, redno odstranjevanje ovenelih cvetov ter na pojav škodljivcev ali bolezni. Ovenele in suhe cvetove moramo odstraniti, saj s tem spodbudimo nastanek novih cvetov ter preprečujemo razvoj bolezni in škodljivcev.

Vrtnice že dolga leta spadajo med najbolj priljubljene rastline na vrtu in zasluženo nosijo naziv »kraljice rož«. Razlog tega zagotovo leži v njihovi vsestranski uporabnosti in neverjetno širokem izboru sort (danes je poznanih več kot 25.000 sort vrtnic). Poleg tega vrtnice cvetijo celo poletje in nas tako razveseljujejo s cvetovi številnih barv, nekateri so tudi opojno dišeči.

Da bi se veselili njenih številnih cvetov, pa moramo za kraljico rož ustrezno poskrbeti. S pravilno spomladansko nego, kot je obrezovanje, gnojenje in zastiranje lahko veliko pripomoremo k zdravi rasti vrtnic. Poleti pa moramo biti pozorni na zalivanje, redno odstranjevanje ovenelih cvetov ter na pojav škodljivcev ali bolezni.

Zalivanje

V času visokih temperatur, moramo vrtnice redno zalivati. Najbolje je, da jih zalivamo zgodaj zjutraj, ko so rastline in ozračje nekoliko ohlajeni, pri tem pa pazimo, da ne zalivamo po cvetovih in listih. S tem, ko se rastline preko dneva posušijo, zmanjšamo možnost, da pride do izbruha različnih bolezni. Za površino 1 m2 potrebujemo ca. 20 litrov vode.

Škodljivci in bolezni

Poleti se na vrtnicah radi pojavijo tudi različni škodljivci, na kar moramo bit še posebej pozorni. Kajti rastline, ki so zaradi napada škodljivcev oslabljene so lahka tarča tudi za številne glive, ki povzročajo bolezni. Na vrtnicah se najpogosteje pojavljajo listne uši, pršice in vrtnična zavijalka.

Listna uš (Aphidina): listne uši sesajo rastlinske sokove in zato napadajo mlade in mehke dele rastlin (liste, mlade poganjke, cvetne popke). Njihovo sesanje povzroči zvijanje listov in slabi celotno rastlino. Ker listne uši izločajo medeno roso, ki je lepljiva se na njo kasneje lahko naselijo tudi glivic, ki povzročajo črno sajavost. List tako izgubi svojo funkcionalnost in lepoto. Medeno roso imajo rade tudi mravlje, ki skrbijo za listne uši in jih celo branijo pred sovražniki. Pojav mravelj na vrtnicah je zagotovo znak prisotnosti listnih uši.

Navadna pršica (Tetranychus urticae): imenujejo jo tudi rdeči pajek. Pršice se pojavljajo predvsem v suhih in vročih poletjih. Tudi pršice sesajo sokove iz listov in pri tem puščajo  za seboj tanko pajčevino. Na listih lahko poleg pajčevine opazimo tudi poškodbe na listih (mesto vboda je svetlejše), ki se nato posušijo, dobijo bakreno barvo in predčasno odpadejo. Pršice je težje odkriti kot listne uši, ker so skrite pod listi.

Vrtnična zavijalka (Blennocampa pusila): gosenice vrtnične zavijalke so svetlo zelene barve in se prehranjujejo na listih. Liste objedajo od znotraj zato se ti zvijejo in hitreje odpadejo.

Poleg teh najbolj pogostih škodljivcev pa se poleti na vrtnicah pojavijo tudi različne bolezni: šipkova pepelovka ali pepelasta plesen vrtnic, šipkova  ali vrtnična rja ter črna listna pegavost vrtnic.

Pepelasta plesen na vrtnicah (Spaherotheca pannosa): na listih, listnih in cvetnih pecljih se pojavi bela mokasta obloga, ki se hitro širi. Posebej hitro se napad širi v suhem in toplem vremenu. Listi kasneje porjavijo in predčasno odpadejo.

Rja na vrtnicah (Phragmidium mucronatum): na zgornji strani listov opazimo rumene madeže v velikosti bucikine glavice, medtem ko se na spodnji strani listov pojavijo značilna oranžna trosišča, ki kasneje postanejo črne barve. Listi nato porumenijo in odpadejo.

Črna listna pegavost vrtnic (Diplocarpon rosae): na listih se pojavijo značilne črno vijolične pege. Napadeni listi porumenijo  predčasno odpadejo. Ob močnem napadu še pred zaključkom poletja.

Rešitve

Včasih so vsi naši napori zaman, ponagaja nam lahko tudi vreme in na naših vrtnicah se pojavijo nezaželeni gostje. Kaj storiti?

Mi vam ponujamo enostavne in učinkovite rešitve za zaščito vaših vrtnic. Škodljivcev se boste najhitreje in najbolj učinkovito rešili z uporabo primernega insekticida oz. akaricida, če ste na vrtnicah opazili tudi pršice. Prava izbira je Celaflor Careo razpršilo, ki deluje tako proti sesajočim (uši) kot grizočim (vrtnična zavijalka) škodljivcem. Poleg dotikalnega ima tudi sistemično delovanje, zaradi dodanih mineralnih olj pa deluje tudi na jajčeca in ličinke.

Tudi pri rastlinskih boleznih velja reklo: »bolje preventiva kot kurativa«. Zato moramo vse okuženo listje odstraniti in uničiti (najbolje sežgati), prav tako moramo jeseni vse odpadle liste odstraniti. Trosi gliv, ki povzročajo bolezni, prezimijo v odpadlem okuženem listju. Tako bomo zmanjšali možnost pojava bolezni v naslednjem letu.

Ob pojavu katerekoli bolezni, vrtnice čim prej poškropimo s pripravkom Celaflor Saprol proti bolezni vrtnic.  Celaflor Saprol ima sistemično in kurativno delovanje, kar pomeni, da lahko ozdravi začeto okužbo. Škropljenja si morajo slediti v 10-14 dnevnem razmaku, pripravek pa lahko uporabimo do 6x na leto.

Za zaščito vrtnic lahko uporabimo tudi druge Celaflor izdelke kot npr. Celaflor Careo koncentrat ali Celaflor Combi koncentrat.

 


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno