Boris Švegelj

Kljub veliki želji do sedaj ni imel časa in znanja za lepo urejeno zelenico.

Domov / Zelenica / Nega trate poleti

14 . jul

Nega trate poleti


Čeprav nas večina komaj čaka na prihod poletja, je to obdobje za trato zelo stresno. Visoke temperature, suša, škodljivci, domače živali, igra. Vse našteto ne vpliva ravno najbolje na trato, zato vam v nekaj naslednjih vrsticah svetujemo, kako jo tudi poleti ohraniti v najboljši kondiciji.

Zalivanje

Tako kot je pomembno za nas, da poleti zaužijemo dovolj tekočine,  je tudi za trato in druge rastline pomembno, da imajo na voljo dovolj vode. Pri tem pa moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil. Trato zalivamo zgodaj zjutraj oz. pozno zvečer. Upoštevati moramo, da pri visokih temperaturah večino vode izpari, namesto da bi se vpila v zemljo in bila na voljo koreninam. Izogibamo se zalivanju ponoči, ko se vlaga dlje časa zadrži na listih, kar lahko privede do izbruha bolezni in slabo vpliva na zdravje trave. Prav tako ne smemo zalivati v opoldanskih urah, ker lahko pride do ožigov. Trate ne zalivamo po urniku, temveč po potrebi. Pred zalivanjem lahko opravimo enostaven test: sprehodimo so po travi, in če se na njej poznajo naše stopinje oz, se trata za stopinjami več ne dvigne je to znak, da je potrebno zalivanje. Tudi trajanje zalivanja oz. količino vode, ki je potrebna je težko določiti. Vedeti pa moramo, da je potrebno trato zaliti, še preden se tla popolnoma izsušijo, da moramo zalivati počasi in z majhnimi kapljicami (voda se ne sme zadrževati na površini). Zaliti moramo temeljito, tako da voda prodre dovolj globoko (do globine 10 – 15 cm). Trato, ki jo zalivamo redkeje (1-2x tedensko) in temeljiteje je na sušo veliko manj občutljiva kot trata, ki jo zalivamo vsak dan. Zalivanje pa je odvisno tudi od terena (sonce, senca), tipa zemljišča ter vremenskih razmer.

Košnja

Trato poleti kosimo vsaj 1x tedensko. Ne smemo jo kositi nižje kot 3 cm, nikoli pa ne smemo odkositi več kot 1/3 višine travne bilke. Po košnji moramo s trate odstraniti vse ostanke, ki so nastali pri košnji. Kosimo, ko je trava suha, ko na njej ni več rose in ko tla niso več razmočena. V obdobju suše, pogostnost košenja zmanjšamo in pustimo trato nekoliko višjo (5-8 cm). V primeru, da pokosimo prenizko, se trava težko obraste, prazna mesta pa zasedejo pleveli in mah.
Noži kosilnice naj bodo vedno ostri – nabrušeni!

Pleveli

Če se v trati pojavijo pleveli in mah jih je potrebno čim hitreje zatreti. Ker so agresivnejši in rastejo hitreje od trate, le to izpodrivajo. Proti njim se borimo z rednim vzdrževanjem zelenice. Kot izjemno uspešno se je v boju proti plevelom in mahu izkazalo specialno gnojilo Substral 3 v 1. Kot že samo ime pove so v njem združene 3 za lepo trato nujno potrebne stvari: gnojilo, herbicid za zatiranje plevelov in železo, ki uničuje mah in daje travi temno zeleno barvo.

Hranila

Toplo vreme pospeši rast trave, ki za svojo rast iz zemlje črpa hranilne snovi in vodo. Poleg tega tudi s košnjo, odnesemo s površine veliko hranilnih snovi, ki jih je potrebno nadomestiti.  V ta namen je na voljo veliko različni gnojil za travo, le redka gnojila pa imajo ob tem dolgotrajno delovanje in ne obremenjujejo okolja. Tako gnojilo je npr. Substral gnojilo za trato z dolgotrajnim delovanjem. Deluje 100 dni oz. 3 mesece, trata pa lahko torej v tem času optimalno izrabi hranilne snovi, kajti izpiranje v podtalnico in druge oblike izgub so minimiziran. Že leta ga (pod imenom Scotts) uspešno in učinkovito uporabljajo profesionalni vrtnarji pri urejanju različnih športnih igrišč (nogomet, tenis, golf,…), kot tudi parkov in drugih zelenic.


Dosejevanje

Najprimernejši čas za setev in dosejavanje trave je na pomlad ali v zgodnji jeseni. Poletje ni ravno primeren čas za to opravilo, vendar ob redni in obilni oskrbi z vodo rezultat ne bo izostal. Manjša gola mesta na trati lahko hitro in enostavno zapolnimo z uporabo Substralovih Premium travnih mešanic SOS za dosejevanje. Edinstvena mešanica travnega semena,poskrbi za lepo, gosto in temno zeleno barvo trave.

Ali ste vedeli da...

Je zelena barva zdravja.  Dobro vpliva na počutje, zbranost in umirja živčni sistem in razširja kapilare. Poleg ugodnega vpliva na počutje razširja kapilare in znižuje krvni tlak. Zeleno barvo naj bi izbirali ljudje, ki želijo varnost in zanesljivost, zanje pa so pomembni realnost, materialnost in sedanjost. Pa naj še kdo reče, da skrb za trato ni pomembna.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno