Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Nagelj - prekrasen in dišeč cvet mnogih pomenov

07 . jun

Nagelj - prekrasen in dišeč cvet mnogih pomenov


Nageljni so ena najstarejših gojenih rastlin, njihovo lepoto pa naj bi občudovali že v antični Grčiji in Rimu. Spadajo v rod Dianthus, v katerem najdemo pestro izbiro rastlin, ki jih gojimo zaradi lepih cvetov in pogosto tudi zaradi prijetnega vonja. Pri nas gojimo različne vrste visečih nageljnov, najbolj so znani gorenjski, najbolj pogosti pa švicarski, gojimo pa tudi tirolske nageljne. Ker jih v zadnjem času rade napadajo razne bolezni, sloviti gorenjski nagelj v zadnjem času zamenjuje švicarski, ki je odpornejši.

Simbolni pomen

Že od nekdaj mu pripisujemo simbolne pomene. Najpogostejši so ljubezen, priznanje in prevzetost, odvisno od barve pa z njimi povezujemo še številne druge. Rdeče nageljne si za praznik dela delavci zatikajo v gumbnice že leta, prav tako jih poklanjamo mamam in ženam za 8. marec. Kristjani verjamejo, da je prvi nagelj zrasel iz tal, na katera je kanila Marijina solza, ko je objokovala svojega sina, ki je padal pod križem.

Nasveti za gojenje

Razmnoževanje in prezimovanje

Nageljne razmnožujemo s potaknjenci. Za potaknjence izberemo zdrave, mlade vršičke iz celotne rastline. Najbolje je, da potaknjence naredimo iz glavnega stebla.

Ne marajo dežja niti mraza. Na prostem se bodo dobro počutili do pozne jeseni, zimo pa naj preživijo v hladnem, nezakurjenem prostoru ob minimalnem zalivanju, saj bodo sicer zgnile njihove korenine.

Ker imajo visečo rast, lahko nageljne sadimo v cvetlična korita, ki naj bodo po možnosti glinena ali lesena in v viseče košare.

Lega

Nageljni se radi nastavljajo soncu, vendar ne smejo biti izpostavljeni sočni pripeki. Najlepše uspevajo na vzhodni strani, kjer niso izpostavljeni sončni pripeki in opoldanski vročini. Zadovoljni bodo tudi z jugovzhodno lego.  Namenimo jim prostor pod streho, da bodo zaščiteni pred dežjem. Imajo visečo rast, zato je primeren tako za cvetlična korita kot tudi za obešanke.

Zemlja, gnojenje in zalivanje

Glede izbire zemlje so dokaj zahtevni. Najbolje uspevajo v rahlo alkalni zemlji (pH med 7 in 7,5). Večina že pripravljenih rastnih substratov ima rahlo kisel pH in ga je potrebno nekoliko zvišati. To lahko naredimo tako, da substratu dodamo nekaj lesnega pepela ali kamene moke.

Med že pripravljenimi substrati bi bil najbolj primeren substrat Substral Naturen zemlja za mediteranske rastline, ki ima vrednost pH od 5-7, ima izjemno rahlo strukturo, je odcedna in je bogata z organsko maso.

Glede na to, da nageljni potrebujejo zemljo bogato s hranili, lahko zemlji dodamo tudi gnojilo z dolgotrajnim delovanjem Substral Osmocote za balkonske rastline. Enkratna uporaba zadostuje za celo sezono. Sproščanje hranil je prilagojeno potrebam rastlin, zato ni nevarnosti pregnojitve.

Poleti jih je potrebno obilno zalivati in dognojevati ter sproti odstranjevati odcvetele cvetove.

Lahko uporabimo Substral tekoče mineralno gnojilo za cvetoče rastline z dodanim guanom za boljše cvetenje in železom za zdrave zelene liste. Primerno je za vse cvetoče in balkonske rastline.

Za gnojenje in dognojevanje zelenih in cvetočih balkonskih rastlin je primerno tudi Substral tekoče mineralno gnojilo za balkonske rastline.

Bolezni in škodljivci

V zadnjem času nageljne napadajo številne bolezni in škodljivci. Pomembno je, da nadloge pravočasno opazimo in hitro ukrepamo. Le tako bomo lahko uživali v bujnem cvetju in opojnem vonju, ki se širi okoli njih.

Najbolj pogosta bolezen na nageljnih je koreninska gniloba. Ta se pojavi zaradi preobilnega zalivanja in uporabe neprimernega rastnega substrata ter neprimernega rastišča.

Nageljnova črnoba je tudi zelo pogosta v vlažnih tleh. Na listih in steblu se pojavijo podolgovate pege z rdeče rjavim robom, ki prehaja v vijoličnega.

Nageljnova rja je najnevarnejša bolezen, zaradi katere jih veliko tudi propade. Po celi rastlini se pojavijo kupčki rjave barve s katerih s sproščajo trosi. Na zgornji strani listov so rumenozelene okrogle pegice na spodnji strani pod njimi pa temno rjavkasta ležišča spor.

Pepelasta plesen se pojavi v poletnih mesecih. Bela plesniva prevleka lahko prekrije celo rastlino.

Siva plesen se najprej pojavi na odcvetelih cvetnih listih v deževnem vremenu, kasneje pa se prenese še na zdrave cvetove in popke, lahko pa tudi na liste in stebla.

Na nageljnih se pogosto pojavijo tudi listne uši, ki povzročajo zvijanje in kodranje listov.

Pršica prelka se pojavi poleti. Rastlina je prekrita s tanko pajčevinasto prevleko. Pršice s sesanjem povzročijo, da rastlina postane blede barve.

Resar ali trips se tudi pojavi v toplem poletju. Ker je zelo majhen ga težko opazimo, opazimo pa kodranje mladih listov in razbarvanje cvetov.

Škodljivce lahko uspešno zatiramo z uporabo izdelkov iz linije Celaflor Careo:

•    Careo kombinirane palčke CELAFLOR
•    Careo koncentrat CELAFLOR
•    Careo razpršilo CELAFLOR
•    Careo spray CELAFLOR
•    Combi (Careo + Saprol) koncentrat CELAFLOR  

  


6 komentarjev
 • Avatar
  marcela , avgust 03 Odgovori

  Pa še to za gospoda Vinka. Vsaka roža je lepa. Tudi roza, bel ali oranžen nagelj. Res je, da dišita samo rdeč in bel nagelj. Toda sta tudi najbolj občutljiva za bolezen. Rada jih napade pršica pepelka, ki ji tudi jaz nisem kos. Če imate kak dober recept za zatiranje tega škodljivca vam bomo vsi ljubitelji zelo hvaležni. Veliko uspeha vsem.

 • Avatar
  marcela , avgust 03 Odgovori

  Imam res gorenjske RDEČE in dišeče nageljne. Sem že precej v letih zato ne vem kako bi vam jih pokazala- poslikala. Na neka vprašanje pa odgovarjam: nikoli jih ne spravljam v klet ali druge prostore. Imam jih na balkonu na oknih- so po streho. Če so predolgi-razvlečeni jih spomladi malo skrajšam. Tudi na videz olesenelem delu bodo pognali novi vršički. Lep pozdrav vsem ljubiteljem nageljnov.

 • Avatar
  marcela , maj 31 Odgovori

  spoštovani. Res ni ravno pravi čas za nasvete glede nageljnov, pa vendar bo mogoče prav prišel. Že leta sama vzgajam gorenjske nageljne. Imam kar dober uspeh. Imam jih na oknih na JV strani pod streho. Tam so poleti in pozimi. Nikamor jih ne prestavljam. Poleti jih zalivam bolj obilno in tudi pognojim, pozimi pa zalijem samo ob odjugi. Imam pa rdeče, bele špricane, roza i oranžne. Švicarskih nimam, ker imajo veliko zelenja in premalo vpadljiv cvet. Za doma vzgojene nageljne svetujem, da si pripravite korito ali večjo posodo v katro boste potikali vršičke. Redno jih je treba zalivati in uspeh bo tu. Spomladi jih razsadite. Vršičkate lahko od pomladi do jeseni. Lep pozdrav vsem ljubiteljem nageljnov.

  • Avatar
   Jožica Drobnič, junij 30 Odgovori

   Pozdravljena ga. Marcela,
   prebrala sem vaš članeg o nagelnih. Že nekaj časa iščem nagelj, ki je bil z rdečimi pisami zanima me kje ga lahko dobim. Če je kakšna možnost me prosim kontaktirajte oz. mi sporočite vaš kontakt.

   lp

 • Avatar
  starc.dragica , april 01 Odgovori

  Kje jih lahko kupim?

 • Avatar
  maja , februar 17 Odgovori

  lepo pozdravljeni,
  Lani sem kupila najgelj in sem jih prezimla v kleti, zanima me če jih moram kaj obrezat, preden jih dam spet na balkon, ali presadit?

 • Avatar
  Vinko , september 15 Odgovori

  Zakaj nihče ne pokaže res lep svetlo rdeč Gorenjski nagelj.Kot vidim ,radi kažete Svicarske temno rdeče nageljne in pa Svetlo rdeče mutante.Meni postaja slabo,ko gledam vso to zmešnjavo.Z gorenskimi nageljni se ukvarjam preko 40 let.Že en sam lep cvet ti poplača ves trud.

  • Avatar
   Majda, junij 09 Odgovori

   G.Vinko. ali je možno dobit kakšen podtakjenec gorenjskega nageljna.Kako jih negujete,ali jih pozimi prenesete v zaprti prostor.Ali obstaja tudi beli gorenjski nagelj?Hvala.


 • Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno