Boris Švegelj

Kljub veliki želji do sedaj ni imel časa in znanja za lepo urejeno zelenico.

Domov / Zelenica / Mah v trati

17 . mar

Mah v trati


Mah je ena izmed največjih nadlog lepe trate, za katero pa smo pogosto krivi sami. Mah trave ne uničuje, kot si pogosto napačno predstavljamo, ampak se pojavi tam, kjer trava zaradi neprimernih pogojev ne raste. Če ne želimo, da se preveč razraste, ga moramo zatirati pravočasno in sproti, najbolj učinkovito pa bo to spomladi in jeseni.

Najpogostejši vzroki za nastanek mahu in rešitve

Slaba prepustnost tal in vodni režim

Mah se pogosti pojavi, ker imamo slabo prepustnost tal in posledično slab vodni režim. Kadar so tla preveč zbita in ne dovolj zračna, se v njih zadržuje vlaga in posledično trava odmira. Voda po obilnejših padavinah zastaja na trati in ne odteče pravočasno. Vse to so razlogi za rast mahu.

Prepustnost tal in vodni režim izboljšamo s prezračevanjem in z zračenjem, saj bomo s površine odstranili polst, ki preprečuje pronicanje vode v globino in tako vpliva na zastajanje vode.  Če so tla sestavljena iz gline ali ilovice, jim dodajamo mivko oz. kremenčev pesek, enako naredimo pri luknjah, ki so nastale s prezračevanje.

Poleti se izogibamo pogostemu zalivanju. Trato temeljito in z večjo količino vode zalijemo šele, ko se tla popolnoma izsušijo.

Kisla tla

Pogost vzrok za mah so tudi kisla tla (prenizek pH). Trava dobro uspeva v območju pH 5,5-7,5, pri nižjih vrednostih se pojavi mah. K zakisanosti lahko prispevajo tudi nekatera mineralna gnojila.

Kislost tal izmerimo s pH metrom, ki ga dobimo v vseh vrtnih centrih. Prekislim tlem dodamo kamninsko moko, ki deluje bazično in zato zviša pH tal.

Senca

Trata, za razliko od mahu, v senci ne uspeva.  To vidimo pod krošnjami dreves in ob visokih zidovih in zgradbah.

Drevesa in grmovnice lahko močno obrežemo in s tem trati zagotovimo dovolj svetlobe, še bolje pa bo, če na ta mesta zasadimo nižje rastline. Dobra rešitev je tudi zasaditev pokrovnih rastlin, ki ne potrebujejo veliko sonca (hoste, dihondro,…).

Lahko uporabimo tudi posebno travno mešanico Substral senca sonce, ki kali hitreje, je odporna na nizke temperature in zato primerna tudi za senčne predele. Tvori izjemno gosto rušo, ki preprečuje razvoj mahu, zaradi temnozelene barve in ozkih listov pa ima tudi visoko okrasno vrednost.

Prenizka košnja in nepravilno zalivanje

S košnjo pospešujemo zgoščevanje in intenzivnost rasti, vendar ima prenizka košnja za travo negativne posledice – mah.

Višina košnje je odvisna od travne mešanice, mesta rasti in letnega časa, vendar nikoli ne smemo pokositi več kot 1/3 višine trave.

Pomanjkanje hranil

Samo močna in zdrava trava lahko uspešno konkurira mahu, zato jo je potrebno redno gnojiti. Z vsako košnjo odnašamo hranilne snovi, ki jih moramo nadomestiti.  Ko opazimo, da je trava svetlejše barve in zastaja v rasti, jo pognojimo, najbolje s specialnim gnojilom, ki vsebujejo počasi delujoč dušik.

T.i. gola mesta

Če imamo po prezračevanju trave, veliko golih mest, jih moramo hitro zapolniti z dosejevanjem, da prehitimo mah in plevel. Uporabimo Substral SOS travno mešanico,  ki je zaradi kombinacije rastnega substrata, začetnega gnojila in travnih semen odlična za dosejevanje in zgoščevanje trate po prezračevanju.

Pomagamo si lahko tudi s posebnimi gnojili

Mah lahko uspešno zatiramo tudi Substral specialnim gnojilom za travo STOP MAH ali pa Substral 3 v 1, kjer poleg mahu uničimo tudi širokolistne plevele.
Po uporabi mah počrni in odmre v roku 14 dni, odstranimo pa ga s pomočjo grabelj ali prezračevalnika.

 


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno