Ana Tekavčič

Svojima otrokoma želim
zagotoviti najboljše, svežo doma pridelano hrano.

Domov / Eko vrt / Kombinacije vrtnin in zelišč

10 . mar

Kombinacije vrtnin in zelišč


V domačem vrtu kombiniramo veliko vrtnin. Poizkusite kombinirati domačo zelenjavo z zelišči, sejte in sadite v mešane posevke. Tako bodo rastline bolje zdrave in manj podvržene škodljivcem. V začetku je kombiniranje zapleteno, kasneje pa boste najljubše kombinacije poznali na pamet.

©Davor Špehar, Zeleni svet

Jesenski česen sem okopal in dognojil

Najpogostejši vzrok za rumenenje zunanjih listov jesenskega česna je zbitost tal, zato sem ga okopal, da bolje sprejema hranila. To sem naredil takoj, ko so se spomladi tla dovolj osušila in se zemlja ni oprijemala orodja in obutve.

Za reševanje težav ga v tem času dognojimo tudi s tekočimi organskimi gnojili, uporabimo lahko tudi organska gnojila drobnejše granulacije, ki vsebujejo več dušika in se hitreje sproščajo kot kompost. Hranila s komposta se v tem času ne sproščajo dovolj hitro.

Pomladansko sajenje zgodnjega zelja

V mesecu marcu bom med zelje sejal nizek grah. Takoj, ko bodo v vrtnarijah na razpolago sadilke zelene bom na vsakih 6 sadik zelja posadil eno zeleno. Z vrta ne bom odstranil vseh kamilic, ki so se same obdržale v vrtu. Nekaj jih bom pustil tudi med sadikami zelja.

Med zelje lahko sadimo tudi številne druge vrtnine in zelišča. Več v spodnji tabeli. V bližini zelja se izogibamo predvsem slabih sosedov. To se predvsem kapusnice, česen, čebula, jagode in paradižnik.

Vrtnina Dober sosed - vrtnina Dober sosed zelišče, cvetlica Slab sosed Raje ne (različni podatki)
Zelje Blitva, bob, endivija, fižol, grah, jajčevec, kumare, por, solata, špinača, zelena, motovilec, sladki komarček, francoska špinača, buče in bučke, hren, korenček, rabarbara, špargelj, drobnjak, meta, ognjič, žametnica, koper, kumina, žajbelj, kamilice, boreč, abrašica, krebuljica, sivka, majaron, origano, rožmarin, žajbelj, timijan, pelin, ožepek Paradižnik, čebula, brokoli, kitajski kapus, jagode, listnati ohrovt, česen, kolerabica, ohrovt, pak choi, brstični ohrovt, gorjušica, azijska listnata zelenjava Krompir, paprika, redkvica, redkev, paradižnik, rdeča pesa

Kaj sadimo v mesecu marcu?

V hladna tla bom v kratkem sadil cvetačo, brokoli, grah in bob. V marcu ne bom pozabil tudi na čebulo iz čebulčka. Med posameznimi čebulicami v vrsti bom upošteval razdaljo med 5 in 8 cm. Razdalja med vrstami pa bo 35 do 40 cm.

Boljši pridelek lahko pričakujete iz drobnega čebulčka, debelejše pa priporočam, da sadite bolj na gosto in ga porabite za mlado čebulo.

V začetku aprila ne pozabite na krompir

Krompir v ugodnih letih na Primorskem sadite že februarja. V ostalem delu Slovenije pa marca in aprila, ko se tla ogrejejo na 9 stopinj C.

Razdalja med vrstami krompirja naj bo 60-70 cm, v vrsti pa 40 cm. Zgodnje sorte krompirja lahko sadite dobrih 10 cm bolj skupaj. Zaradi nevarnosti okužb gomoljev pred sajenjem ne režite. Najbolje je, da ga sadite dobrih 5 cm globoko, pri tem pazite, da kalčkov pri sajenju ne poškodujete.

Krompir je hvaležen za močnejše gnojenje, na večjih gredicah uporabite konjski gnoj v obliki pelet, na manjših pa organska gnojila drobnejše granulacije.Sam bom organsko gnojilo pred sajenjem dodal na gredice in ga vdelal v tla.

Vrtnina Dober sosed - vrtnina Dober sosed zelišče, cvetlica Slab sosed Raje ne (različni podatki)
krompir Bob, artičoka, fižol, grah, kolerabica, ohrovt, pastinak, špinača, hren, jajčevec, jagode, peteršilj, špinača, sladka koruza Baldrijan, šetraj, koper, pehtran, kapucinke, sivka, meta, ognjič, melisa Čebula, brokoli, kitajski kapus, francoska špinača, ohrovti, kumare, drobnjak, buče, rdeča pesa, užitni tolščak, sončnice, paradižnik, bučke Zelena, kolerabica

 

V sadilne jarke bom dodal tudi kalijeva gnojila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Organska gnojila vsebujejo premalo tega elementa, ki je pomemben za gomolje.

V domačem vrtu čim več kombinirajte in poizkušajte. Učite se na pozitivnih izkušnjah, tako boste zagotovo zadovoljni s pridelkom. Dobri sosedje in koristne rastline naj se čim več družijo na gredicah. Tako bo manj težav z boleznimi in škodljivci.

©Davor Špehar, Zeleni svet


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno