Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Kapusov molj

01 . jun

Kapusov molj


Kapusov molj (Plutella xylostella) je zelo nevaren škodljivec, ki napada rastline iz družine križnic, za gostitelja pa v skrajni sili (če ni na voljo gojenih rastlin) uporabi tudi nekatere plevele (npr. navadni plešec. Škodo na rastlinah povzročajo ličinke, ki objedajo brokoli, zelje, cvetačo, ohrovt, redkev, kolerabo, gorjušico, repo in številne druge vrtnine.

Od kod prihaja in kakšen je njegov razvojni krog

Vrsta naj bi izhajala iz Evrope, vendar je sedaj razširjena  po vsem svetu (Amerika, Evropa, južna Azija, Avstralija in Nova Zelandija).
Pri nas ima molj 3-4 rodove letno, v toplem podnebju pa 6-7. S spreminjanjem podnebja in ogrevanjem ozračja, so pogoji za življenje kapusovega molja izboljšujejo in tako bomo prisiljeni tega do sedaj manj poznanega škodljivca, spoznati bolje.

Razvojni krog škodljivca poteka od jajčeca preko štirih stopenj ličink do bube in odrasle živali. Jajčeca ličinke in bube najdemo na gostiteljih, metuljčki pa letajo v njihovi bližini. Aktivni so predvsem ponoči.

Celoten razvojni krog traja v ugodnih razmerah manj kot mesec dni (pri 16°C ca. 27 dni) in je pri višji temperaturi hitrejši (pri 27°C ca 11 dni).

Škodljivec prezimi kot buba v rastlinskih ostankih (slika 1). Zato je pomembno, da jeseni z vrta odstranimo ostanke, kjer bi molj lahko prezimil.

Metuljčki prvega rodu pričnejo letati maja (slika 2), na kar samičke v roku 10 dni odložijo jajčeca na spodnjo stran listov.

Jajčeca odlagajo posamezno ali v skupinah (2-8)(slika 3). Včasih se zgodi da jajčeca odložijo tudi zgornjo stran listov ali celo na steblo rastline. Samica odloži od 100 do 200 jajčec. Jajčeca so sprva rumene barve, kasneje pa se obarvajo sivo. Velika so okrog 0,5 cm in so ovalne oblike.

Iz jajčec se po 4-5 dneh izležejo gosenice, ki se zarijejo v liste,(objedajo z spodnjo povrhnjico in vmesno tkivo, kar opazimo kot okenca srebrne barve (slika 4). So rumeno sive barve. Odrasle gosenice so velike do 1 cm, bledo zelene barve. Po vretenastem telesu imajo črne pike in posamezne dlačice ter črno rjavo glavo (slika 4). Ko odrastejo se spremenijo tudi poškodbe, ki jih povzročajo. Odrasle gosenice izjedajo luknje v listih, v mesecu avgustu, ko so ponavadi škode največje pa lahko od lista ostanejo samo še listne žile.

Po treh do štirih tednih se gosenice zabubijo (slika 5). Bube najdemo na spodnji strani listov. To se zgodi konec junija.

Po 10- 14 dneh se pojavijo metuljčki drugega rodu, ki letajo meseca julija. Odrasel metuljček ima ožja prednja krila, ki so svetlo do temno siva z valovitimi črtami bele barve ob robu. Zadnja krila imajo dolge resice. Metuljček ima dolge tipalnice in vitko telo. Dolg je približno 6 mm in ima na hrbtu značilno znamenje, ki je podobno diamantu. So slabi letalci zato ne letajo daleč, jih pa lahko veter zanese tudi več kilometrov daleč.

Zadnja generacija se zabubi v rastlinskih ostankih in tako preživi zimo (številka 8).

Kdaj in kakšno škodo povzroča

Največ škode naredi zadnja stopnja (metuljčki tretjega reda – slika 7), ki je najbolj požrešna in se pojavi avgusta. Ob hudem napadu lahko ostanejo od lista samo še listne žile. Ob napadu cvetače ali brokolija se lotijo tudi cveta, pri zelju pa se rade zarijejo v glave. Metulji jajčeca najraje odlagajo na sadike zelja.

Rešitve

Profesionalni pridelovalci zelja lovijo metuljčke s feromonskimi vabami. Proti kapusnemu molju so učinkoviti isti pripravki kot pri zatiranju kapusovega belina.

Naravni sovražniki gosenic so vrabci in druge ptice. Rastline lahko zavarujemo tudi s prekrivanjem v času, ko samičke ležejo jajčeca. Velike škode preprečimo z zgodnjim sajenjem in redno oskrbo.

Mlade gosenice kapusovega molja so zelo občutljive na padavine in nizke temperature v tem obdobju, prav tako pa se v manjšem številu pojavljajo v mešanih posevkih.

Lahko uporabimo insekticide iz naravnih sestavin, kot je npr. Naturen BIO naravni insekticid za sadje zelenjavo in okrasne rastline. Že pripravljeno naravno sredstvo uspešno zatira listne uši, pršice, ščitkarje in kaparje (tudi volnatega) in uničuje tudi jajčeca škodljivcev. Je brez čakalne dobe in deluje na vse stadije.
Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno