Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Jesenska zaščita drevja pred gosenicami pedicev

25 . avg

Jesenska zaščita drevja pred gosenicami pedicev


Jeseni moramo debla dreves zaščititi pred gosenicami malega zimskega pedice, ki lezejo v krošnje dreves. Proti škodi, ki jo povzročajo se lahko učinkovito in okolju prijazno borimo z uporabo lepljivega traku, ki ga ovijemo okrog drevesnega debla. Lepljivi trak namestimo septembra, decembra pa ga odstranimo.

Mali zimski pedic (Operhophtera brumata) in škoda, ki jo povzroča

Gosenice malega zimskega pedica (Operhophtera brumata) spomladi obžirajo mlade liste in poganjke in lahko povzročijo veliko škodo. Poleg sadnega drevja (predvsem češnje, jablane in hruške) napadajo tudi druge listavce: javor, gaber, lipa,...
Premikajo se tako, da zadnji del telesa primaknejo k prvemu, temu pravimo pednjanje in po tem so dobili tudi ime.

V začetku maja se gosenice po svilenih niti spustijo na tla, kjer se zabubijo. Oktobra se izležejo metulji. Samčki imajo krila in odletijo ter obletavajo drevesne krošnje, medtem ko so samičke brez kril in plezajo na drevo. V tem času se parijo, nato pa samičke odlagajo jajčeca v listne brste iz katerih se naslednje leto spomladi (v mesecu aprilu) izleže nova generacija gosenic malega zimskega pedica.

Če so bila vaša drevesa napadena  spomladi, je precejšnja verjetnost, da se bo napad ponovil tudi prihodnjo pomlad. Samičke brez kril se počasi premikajo, zato se po odlaganju jajčec odpravijo nazaj proti tlom, kjer se zabubijo.

Jeseni lezejo samičke malega zimskega pedica v krošnje dreves, kjer odložijo jajčeca. Z uporabo lepljivega traku Celaflor Naturen, ki ga ovijemo okrog debla, lahko to preprečimo.

Celaflor Naturen lepljivi trak je za uporabo že pripravljen trak zelene barve, ki se uporablja za zaščito sadnega in okrasnega drevja pred napadom plazečih se insektov. Površina traku je premazana s posebnim lepilom, ki je odporno na vremenske vplive. Trak samičkam preprečuje, da prilezejo v drevesno krošnjo in odložijo jajčeca. Preprečuje škode, ki nastanejo zaradi objedanja brstov na sadnem drevju in večini listavcev (kot so npr. hrast, javor, lipa idr.) Preprečuje tudi dostop mravljam, ki izkoriščajo listne uši.

Uporaba lepljivega traku Celaflor  Naturen

Proti škodi, ki jo povzroča mali zimski pedic se lahko učinkovito in okolju prijazno borimo z uporabo lepljivega traku Celaflor Naturen, vendar pa moramo pri tem upoštevati nekaj pravil.

Trak uporabljamo med septembrom in decembrom ter med januarjem in marcem.

Če je lubje drevesa zelo razbrazdano, je potrebno te brazde nekako zapolniti, da se samičke ne izmuznejo pod trakom. Pomembno je da tudi na kol za oporo namestimo lepljivi trak, da nam gosenice ne pobegnejo preko njega. Z lepljivim trakom je priporočljivo opremiti vsa drevesa na vrtu, kajti lahko se zgodi, da močan veter zanese jajčeca ali gosenice na sosednjo drevo.

Pozorni moramo biti tudi na to, da decembra trak odstranimo z drevesa. Nekatere samičke izležejo jajčeca pod trak, kjer prezimijo in se spomladi iz njih izležejo gosenice, zato moramo trak odstraniti.

Lepljivi trak je primeren tudi za zatiranje drugih škodljivcev. Še posebno dobro zatira vse vrste pedicev: poleg malega zimskega pedica tudi velikega zimskega pedica (Erannis defoliaria) in snežnega pedica (Phigalia pilosaria), zemljemerko (Peribatodes rhomboidarius) ter tudi krvavo uš (Eriosoma lanigerum) in različne hrošče zalubnike ter celo lešnikarja (Curculio nucum), čeprav je namestitev trakov na lesko zelo zamudna...

Več navodil za uporabo lepljivega traku Celaflor Naturen


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno