Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Cvetoča in trpežna zasaditev v modnih barvah

17 . mar

Cvetoča in trpežna zasaditev v modnih barvah


Z Emo smo v Kranju poleg zelišč posadili tudi modno zasaditev, ki bo poživila njen balkon. Izbrali smo nekaj modnih rastlin, ter tudi klasično trpežno belo bršljanko, ki bo z belimi cvetovi poživila zasaditev.

Katere rastline smo kombinirali v prvo korito

Prva zasaditev je predvidena kot ton v tonu (belo-modra kombinacija) . V njej zasledimo dvojno bršljanko z belimi cvetovi, Petunio »Violet Star«, ki ji ustreza vaša JZ lega. Običajno jo sadimo v posode, korita, bolj drzni pa tudi v vrtne grede.  Obe rastlini bomo sadili v ospredje.

V zadnjem delu korita bomo kombinirali višje rastočo skevolo ali modri čudež  in modro angelonijo, ki je ljubka trajnica in se razrašča v obliki grmička. Tudi angelonija ima rada sončne lege in dobro prenaša sušo. Izbrali smo jo tudi zato, ker zagotavlja dolgo poletno cvetenje. 

Drugo korito krasi kontrastna zasaditev

V drugi zasaditvi smo kombinirali modno Petunio »Night Sky«, ki jo krasijo špricani cvetovi in je bila nagrajena že v letu 2015. Špricani cvetovi v vročih dneh postanejo bolj enotno modre barve. Ko se nekoliko ohladi pa se spet pojavijo bele pegice. Petuniji »Night Sky« dela družbo tudi bela bršljanka, ki nima posebnih potreb po oskrbi in se poveša navzdol. Obe rastlini se razraščata v ospredje korita.

V ozadju smo kombinirali še belo cvetoči drobno cvetoči mleček in ščetinasto perjanko, ki skupaj tvorita ozadje zasaditve.

Dve balkonski zasaditvi smo sadili v zemljo, ki dobro zadržuje vlago

Dve koriti različnih zasaditev balkonskih zasaditev, ki sta močno izpostavljena soncu, smo skoraj do vrha napolnili z zemljo balkonske rastline AQUA CONTROL, ki je sposobna dobro zadrževati vodo. Naša zemlja ima poleg osnovnih komponent dodana še kokosova vlakna in sredstvo za zadrževanje vlage.

V dve koriti smo dodali Zelene kocke Urban Scape

V dve koriti z različno zasaditvijo smo sadili v Substral univerzalno zemljo za rože. Za izboljšanje zadrževanja vode smo dodali še 1/5 zelenih kock Urban Scape. Tako predvidevamo, da bomo zmanjšali porabo vode za polovico. Mešanico zemlje in zelenih kock smo dodali v korita posadili rastline. Kocke so bile po končanem sajenju pokrite z zemljo.

Z zasaditvijo enakih kombinacij v različni zemlji, želimo preveriti kako se zasaditve razvijajo v poletnem času, ko je treba rastline bolj pogosto zalivati. Tako bomo najlažje ocenili dejanski učinek zelenih kock Urban Scape in zemlje balkonske rastline AQUA CONTROL.

Ne pozabimo na dolgodelujoča gnojila

Ob mešanju substrata smo dodali dolgodelujoča hranila Substral Osmocote. Tako bo naša zasaditev bolje rastla, tudi cvetenje bo bolj bogato.

  

Emi smo svetovali naj z dognojevanjem prične dober mesec po sajenju. Takrat bo uporabila  tekoče gnojilo, ki ima poleg hranil dodane še mikroelemente in organsko komponentu Guano. Dodatek železa pa preprečuje rumenenje listov.

Ema je poskrbela še za zalivanje

Rastline smo posadili v zemljo za balkonske rastline AQUA CONTROL, v univerzalno zemljo pa dodali zelene kocke Urban Scape. Obe zemlji smo dopolnili z dolgodelujočim gnojilom Osmocote in na koncu še zalili z vodo. Emo smo opozorili naj korito z vodno rezervo  v začetku rasti zaliva z vrha. Čez dober mesec, ko se korenine razrastejo pa naj prične za zalivanjem v odprtine, ki so namenjene v ta namen.

©Davor Špehar, Zeleni svet


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno