Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / 10 nasvetov za pripravo sobnih rastlin na zimo

10 . nov

10 nasvetov za pripravo sobnih rastlin na zimo


Tudi sobne rastline moramo pripraviti na zimo. Preberite nekaj koristnih nasvetov glede temperature in svetlobe, obrezovanja, presajanja, čiščenja loncev ter tuširanja rastlin samih.

1. Temperatura: rastline postavite na mesto, kjer bodo zaščitene pred vdori hladnega zraka, prav tako pa ne smejo biti v bližini ogrevalnih naprav. Še posebej se je potrebno izogibati prepihu in nihanju temperature.

2. Svetloba: rastlinam poskusimo »priskrbeti« ravno toliko svetlobe, kot so jo imele v poletnih mesecih. Rastline, ki potrebujejo nekoliko več svetlobe postavimo na južno stran oken, tiste z manjšimi potrebami po svetlobi pa na severno stran.

3. Hišni ljubljenčki: če imate doma preveč radovedne hišne ljubljenčke, morate biti pozorni tudi na to, da rastline postavite na mesto, kjer jih ne dosežejo. Lahko pride do poškodbe rastlin zaradi igre ali radovednosti. Niso pa samo rastline tiste, ki so v nevarnosti. Nekatere od njih so tudi strupene in lahko škodujejo vašim hišnim ljubljenčkom.

4. Presajanje: Jesen ni idealen čas za presajanje lončnic, če je nujno pa za presajanje uporabimo Asef Osmocote zemlje za lončnice ali zemljo za lončnice Terra Osmocote Substral.

Terra Osmocote Substral je pripravljen visokokakovosten rastni substrat z nižjo vsebnostjo šote, ki ponuja najboljše pogoje za rast rastlin. Granulat islandske lave poskrbi za optimalno oskrbo z vodo, zrakom in hranili.

Asef Osmocote zemlja za lončnice je namenjena sajenju in presajanje notranjih in zunanjih rastlin. Dodano ima gnojilo Osmocote z dolgotrajnim delovanjem (najmanj 6 mesecev).

V prodajalnah BAUHAUS lahko kupite Asef Osmocote zemlja za lončnice (10l) in/ali Terra Osmocote Substral (5l + gratis vzorček zelenih kock za testiranje na enem lončku) po znižani ceni!

5. Škodljivci: redno pregledujte vaše rastline, tako da morebitno nevarnost pravočasno opazite in lahko primerno ukrepate, še preden se škodljivci preveč ne razmnožijo. Na voljo imate širok spekter izdelkov, s katerimi lahko zaščitite vaše rastline (Careo, Naturen).

6. Poškodbe: vse poškodovane, suhe in bolne dele rastline izrežemo. Odstranimo tudi odmrle in poškodovane korenine.

7. Obrezovanje: vzdržite se obrezovanja rastlin. Obrezovanje spodbudi rast, tako kot presajanje rastlin. Zimski čas pa je namenjen počitku rastlin, ne spodbujanju rasti.

8. Posoda (lonci): posodo v kateri so posajene rastline temeljito očistimo z gobico in blagim milom, tako da odstranimo vso nesnago in zemljo, kjer bi se lahko zadrževale bolezenske klice ali škodljivci.

9. Listi: temeljito očistite liste, z mehko krpo in vodo. Očistimo zgornjo in spodnjo ploskev lista. Z listov je potrebno odstraniti prah in umazanijo, da bodo lahko v miru opravljali svoje poslanstvo. Prah in umazanija na listih preprečuje dostop svetlobe in zmanjšujeta možnost absorbcije vlage v že tako suhem okolju. Za preprečevanje nalaganja prahu na liste lahko uporabimo Substralov sijaj za liste.

10. Tuširanje: rastline predno jih prenesemo na stalno mesto temeljito stuširamo in pustimo da se osušijo.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno