Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Zalivanje in dognojevanje rastlin poleti

18 . jul

Zalivanje in dognojevanje rastlin poleti


Vse rastline v sobi in na prostem poleti potrebujejo zadostno količino vode in ustrezno količino hranil. Zalivamo v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah, ker je takrat izguba vode zaradi izhlapevanja najmanjša (tla in rastline se ohladijo). Za temeljitejše in bolj enostavno zalivanje in dognojevanje si lahko pomagamo z različnimi zalivalnimi napravami in sistemi, ročnimi trosilniki in posipalniki na kolesih ali pa izberemo pretočni gnojilnik, ki poleg gnojenja poskrbi tudi za namakanje. Na voljo so različna posebna gnojili za hitro delovanje v času intenzivne rasti in večjih vremenskih obremenitev.

Zalivanje trate

Kot tudi za vse ostale rastline je voda nujno potrebna tudi trati. Naše podnebje žal ni tako primerno za rast trave kot npr. v Angliji in deželah, ki ležijo ob Atlantskemu oceanu, zato se moramo sami potruditi in trati poskusiti omogočiti kar se da ugodne razmere za rast.

Kdaj je potrebno pričeti z zalivanjem oz. namakanjem?
Pravila za to ne obstajajo, lahko pa si pomagamo z opazovanjem trate in ko opazimo da se začno vršički travnih listov nagibati oz. če se trava za stopinjami več ne dvigne, je to že znak da je potrebno trato zaliti.

Tudi časovno trajanje zalivanja oz. količino vode, ki jo trata potrebuje, je težko določiti, vedeti pa moramo da:

  • je potrebno trato zaliti preden se tla popolnoma izsušijo (voda bolje prodira v tla),
  • zalivamo počasi in z majhnimi kapljicami (voda se ne sme zadrževati na površini),
  • trato zalivamo temeljito in z velikimi količinami vode, ker le tako voda prodre dovolj globoko, kjer se lahko kopiči kot zaloga. Trata, ki jo zalivamo pogosto in po malem je na sušo veliko bolj občutljivo kot tista, ki jo zalivamo redkeje in temeljiteje, kajti večina vode pri zalivanju izhlapi že na površini, korenine take trate tudi ne prodrejo dovolj globoko in so ob suhem vremenu hitro izpostavljeni suši.
  • zalivamo in namakamo vedno v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ker je takrat izguba vode zaradi izhlapevanja najmanjša (tla in rastline se ohladijo).
  • je zalivanje odvisno tudi od terena (sonce, senca), tipa zemljišča in letnega časa.

Z vrtno cevjo in zalivalko je zelo težko enakomerno razdeliti vodo enakomerno po vsej trati, zato si pomagamo z različnimi zalivalnimi napravami ali zalivalniki ki jih razdelimo na:

  • pravokotne (Aqazoom, Minizoom, Polo),
  • tirikotne (Tango),
  • krožne (Vario, Samba, Mambo, Twist,…),
  • cevne zalivalnike.

Zalivanje grmovnic in vrta

Tudi ostale rastline na vrtu potrebujejo vodo v sušnih mesecih. Tudi v tem primeru lahko uporabite različne zalivalne naprave. Poleg že zgoraj omenjenih zalivalcev lahko uporabimo tudi različne zalivalne cevi (Perl), Micro drip), ki jih namestimo nad zemljo ali pod njo pa tudi različne tipe brizgalk in prh iz programa Gardena classic, comfort ali premium.

Zalivanje balkonskih rastlin

Za zalivanje balkonskih in sobnih rastlin vam priporočamo uporabo Gardeninega kompleta za avtomatsko zalivanje cvetličnih korit. Komplet vam omogoča popolnoma avtomatsko zalivanje cvetličnih korit, ki je povsem neodvisno od vodovodne napeljave, lahko ga tudi dograjujete in nadgrajujete. V kompletu boste našli vse za zalivanje 5-6 m cvetličnih korit.

Dognojevanje vrta in trate

Poleg zalivanja je pomembno tudi dognojevanje oz. dohranjevanje rastlin v tem času. To lahko storite ročno ali s pomočjo ročnih trosilnikov, posipalnikov na kolesih, posebej pa vam priporočamo uporabo Substralovega pretočnega gnojilnika, kjer poleg dognojevanja opravite tudi namakanje. V ta namen smo pri Substralu izdelali tudi posebna gnojila za hitro delovanje v času intenzivne rasti in večjih vremenskih obremenitev:

•    Substral gnojilo za trato z dolgotrajnim delovanje
•    Substral mineralno gnojilo za vrtnice
•    Substral mineralno gnojilo za iglavce in žive meje
•    Substral mineralno gnojilo za rododendrone
•    Substral mineralno gnojilo za vrt in jagodičevje

 


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno