Ana Tekavčič

Svojima otrokoma želim
zagotoviti najboljše, svežo doma pridelano hrano.

Domov / Eko vrt / Sladki pelin

17 . avg

Sladki pelin


Sladki pelin je enoletnica, ki zraste v grmiček visok do 200 cm in širok 50-80 cm. Od navadnega pelina se loči po barvi listov in načinu opraševanja. Cvetovi in listi se nabirajo za čaj, ker pa hitro raste in prijetno diši se veliko uporablja tudi v okrasnem vrtnarstvu. Vsebuje eterično olje, ki ima prijeten, osvežujoč in rahlo balzamični vonj. Uporablja se pri proizvodnji parfumov, uporaben pa je tudi za odganjanje mrčesa.

Izgled

Hitro rastoča, visoka enoletnica s pokončno rastjo. Listi so svetlo zelene barve, pernato deljeni in nazobčani.  Steblo je zelene, pogosto tudi rdeče barve. Rumeni, dišeči cvetovi (majhni koški) so v obliki latastih socvetij in se pojavijo v poletnih mesecih. Sladki pelin je žužkocvetka in se oprašuje s pomočjo žuželk, cvetovi so dvospolni. Od navadnega pelina, ki je tudi zdravilna rastlina, se loči po barvi listov in načinu opraševanja.
Rastlina zraste v grmiček visok do 200 cm in širok 50-80 cm. Iz ene sadike pridobijo okoli 400 gramov cvetov in listkov, ki so primerni za pripravo čaja.

Izvor

Sladki pelin, latinsko ime: (Artemisia anuua) je grmiček, ki izhaja iz Azije, vendar je sedaj razširjen po celem svetu. V rodu Artemisia (pelini) je 200 različnih vrst, poleg sladkega pelina je najbolj poznan seveda Artemisia absinthum oz. pravi pelin, ki se tudi uporablja kot zdravilna rastlina. Še bolj pa je znan po pijačah: pelinkovec, pelinovo vino – vermut in absint. Sladki pelin že tisočletja v zdravilne namene uporabljajo Kitajci (našli so recept za čaj iz sladkega pelina, ki je star preko 2000 let). Kitajci ga imenujenno Qing Hao. K nam so ga prinesli Turki, ko so osvajali Evropo. Uporabljali so za zdravljenje vročičnih obolenj, bolečin in seveda malarije. Da, tudi pri nas je včasih razsajala malarija. Poleg zdravilnih učinkov so Turki cenili tudi njegov vonj, ker je odganjal mrčes. Da je sladki pelin sorodnik pravega pelina smo že omenili, z njima pa je v sorodu tudi rastlina, ki je Slovencem najbolj znana v potici – pehtran.

Vzgoja

Sladi pelin je enoletnica in ga moramo sejati vsako leto.

Vzgoja je preprosta. Dobro uspeva v odcednih, nevtralnih oz. rahlo alkalnih ilovnatih tleh. Bolj odporne in aromatične pa so tiste rastline, ki rastejo v slabih in sušnih tleh. Ker hitro raste, je visoka in poleg tega tudi prijetno diši se veliko uporablja tudi v okrasnem vrtnarstvu. Zaradi svojih lastnosti in bujne rasti je ponekod postala nadležen plevel. Bolezni in škodljivci se jo izogibajo.

Sladki pelin sejemo spomladi februarja ali marca. Preden ga posadimo na vrt ali v večjo posodo na prostem ga je potrebno vsaj 2x prepikirati. Na prosto ga prenesemo maja, ko mine nevarnost pozebe. Ker zraste zelo visoko ga je najbolje posaditi samostojno sicer lahko zasenči nižje rastline. Cvetove in liste za čaj nabiramo avgusta.

Zdravilnost

Kitajci sladki pelin že tisočletja uporabljajo proti malariji. Kitajska znanstvenica Youyou Tuje za odkritje, da zdravljenje z izvlečkom sladkega pelina močno zniža stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo, leta 2015 dobila Nobelovo nagrado.

Poleg tega se sladki pelin se uporablja še za :

•    za znižanje povišane telesne temperature,
•    pri zdravljenju zlatenice,
•    je učinkovito protivnetno zdravilo,
•    uničuje široki spekter parazitov,
•    pomaga pri prehladu, gripi in virusih,
•    pomaga pri herpesu in glivicah,
•    izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakave celice,
•    pomaga pri trebušnih krčih, preprečuje napenjanje, pomaga pri prebavi,
•    blaži menstrualne težave,
•    mazilo iz sladkega pelina zdravi boleče sklepe zaradi obrabe hrustanca.

V pravem pelinu najdemo več kot 20 različnih učinkovin, ki tako ali drugače pomagajo pri ohranjanju zdravja. Najpomembnejša med njimi je artemisinin je učinkovina, ki uničuje povzročitelje malarije plasmodije, ki se nahajajo v rdečih krvničkah. V ta namen so izdelali tudi že polsintetične derivate artemisinina. Večinoma se artemisinin proti malariji uporablja v kombinaciji z drugimi učinkovinami.

Artemisinin v kombinaciji z železom preizkušajo tudi v borbi proti raku.

Sladki pelin najpogosteje uporabljamo kot čaj in sicer kot:

Poparek: zavremo 250 ml vode, jo nekoliko ohladimo in prelijemo čez eno do dve čajni žlički sladkega pelina. To pustimo stati 10-15 minut in pijemo po požirkih večkrat dnevno.

Hladni način priprave: posušene liste namočimo za 12 ur in jih nato v pokriti posodi segrejemo do 60 ° C in precedimo. Pri tem načinu priprave se izloči največ učinkovine, medtem ko se pri pripravi poparka del te uniči.

Drugače pa sladki pelin lahko namočimo v alkohol (tropinovec) ali iz njega pripravimo celo kis. Ta se uporablja za dvig odpornosti, lahko pa z njim začinite tudi solato.

Druga uporaba

Sladki pelin se na Kitajskem uporablja tudi kot gojišče za glive kvasovke za proizvodnjo vina.

Rastlina vsebuje tudi 0,3 %eteričnega olja. To ima prijeten, osvežujoč in rahlo balzamični vonj ter se uporablja pri proizvodnji parfumov. Uporabimo ga lahko tudi za odganjanje mrčesa.

Iz enega kilograma sladkega pelina pridobijo okoli 8 mililitrov eteričnega olja.

Sladki pelin s svojim vonjem odganja tudi mrčes. V ta namen lahko rastline povežete v šopek ali pa zašijete cvetove v vrečko iz blaga.


3 komentarji
 • Avatar
  dubravka Turk , november 12 Odgovori

  vljudno prosim , če mi lahko kdorkoli proda malo semen sladkega pelina za lastno uporabo, za zdravje
  Hvala in lp Dubravka Turk, 031600560

 • Avatar
  Srečko , junij 15 Odgovori

  Na eBayu ga je obilo.
  LP, Srečko

 • Avatar
  marjan , februar 13 Odgovori

  Kje dobim seme?
  Hvala za odgovor.
  Lep pozdrav
  Marjan Kunilo, 6257 Pivka

  • Avatar
   ALENKA ZORMAN, maj 10 Odgovori

   Jaz sem sadiko kupila v Kalii.Upam,da jo boste še dobila.LP


 • Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno