Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Sajenje okrasnih čebulnic

10 . nov

Sajenje okrasnih čebulnic


Ob nakupu čebulnic moramo biti pazljivi, da izberemo zdrave čebulice, te morajo biti čvrste in ne mehke. Sadimo jih v dobro odcedna, najbolje rahlo peščena tla. Važno je, da tal pred sajenjem ne pognojimo s svežim gnojem! Če so tla izčrpana, jim lahko dodamo preperel kompost.

Ob nakupu čebulnic moramo biti pazljivi, da izberemo zdrave čebulice, te morajo biti čvrste in ne mehke. Brez skrbi jih narahlo stisnimo in preverimo, če so res zdrave. Ne smejo biti poškodovane ali celo plesnive. Pomembno je tudi, da so povsem speče. Pomembna je tudi debelina. Debela čebulica ima več rezervne hrane in bo bolj bogato cvetela.

Okrasne čebulnice sadimo v dobro odcedna, najbolje rahlo peščena tla. Važno je, da tal pred sajenjem ne pognojimo s svežim gnojem! Če so tla izčrpana, jim lahko dodamo preperel kompost.

Uporabimo zemljo za vrt Substral, ki je obogatena z gnojilom Substral, struktura substrata pa omogoča, da se rastline ob sajenju lažje primejo. Zelo dobro skladišči vodo in hranilne snovi.

Lahko izberemo tudi univerzalno zemljo za rože Substral, ki je primerna za vse vrste lončnic in rastlin na vrtu (razen za acidofilne rastline) in prav tako zagotavlja dobro ukoreninjenje in bujno rast. 

Najbolje je, da si gredo oz. prostor pripravimo kakšna 2 tedna pred sajenjem, seveda če je to mogoče. V težjih tleh poskrbimo za drenažo, dovolj je že droben pesek, ki ga nasujemo pod čebulico. Nikakor pa ne sme na mestu, kamor posadimo čebulice, zastajati voda, saj nam lahko že po prvem večjem deževju zgnijejo, v takem primeru si lahko pomagamo tako, da prsti primešamo grob pesek ali pa damo na dno jamice dobra dva centimetra debelo plast grobega peska.

Čebulnice sadimo v globino, ki je označena na ovitku, upoštevati pa moramo tudi velikost čebulice. Ta naj bo dva do trikrat tolikšna kot je debelina čebulice. V težja tla jih sadimo nekoliko plitveje, v lažja tla pa globje. Večje čebule sadimo približno 15-20 cm, manjše pa 5 -10 cm globoko. Medsebojne razdalje so različne, ne sadimo pretesno skupaj, držimo se navodil. Najlepše so posajene v večjih skupinah, kombinirane po barvah in velikosti, različne vrste kombinirane tako, da imamo gredo cvetočo čim dlje.

Kam sadimo okrasne čebulnice?

Mesto, primerno za sajenje čebulic, je vsak prazen prostor v vrtu; med listopadnim grmovjem, ob iglavcih, pod drevesi, med trajnicami, ki bodo odgnale pozneje, v skalnjak, ob žive meje, na prazne grede, kamor sadimo poletne enoletnice, med vrtnice, ob robove gred v zelenjavnem vrtu.
Žafrane, vetrnice, pomladno zvezdo pa tudi narcise in morske čebulice, radi sadimo v travo. Previdno odstranimo rušo, dno jame obogatimo s kompostom in položimo čebulice. Cvetoča trata bo najlepša, če čebulice posadimo “neurejeno”, simetrično sajenje ne deluje naravno. Po sajenju rušo previdno položimo na prvotno mesto, jo z nogami narahlo potlačimo in dobro zalijemo. V negovano trato, ki jo pogosto kosimo, čebulnic ne sadimo, če želimo, da bodo cvetele še naslednje leto. Pustiti jih moramo, da listje naravno odmre in šele nato, lahko kosimo.

Sadimo jih lahko tudi pod drevje in grmičke. Posebno primerne so tiste, ki cvetijo, preden se drevje olista (tako imajo dovolj svetlobe). Te so npr. vetrnica, pomladna zvezda, morske čebulice in jarica. Če nas po cvetenju moti ovenelo listje, čebulice posadimo v mrežaste pladnje in jih vkopljemo v zemljo pod drevesa in grme. Po cvetenju jih izkopljemo in odnesemo v neopazen kotiček vrta, jih tam ponovno vkopljemo in počakamo, da listje povsem porumeni. Nato čebulice s pladnji vred izkopljemo in shranimo za ponovno jesensko sajenje. Prazna mesta zasadimo z enoletnimi cvetlicami.

Za manjši vrt, teraso, ob vhodih, na balkonih, si posadimo čebulnice v večje posode ali korita. Primerne so nižje čebulnice npr. botanični tulipani, krokusi, nizke narcise, hrušice, hijacinte in druge. Tudi pri tem načinu upoštevamo globino sajenja. Debele čebulice posadimo globlje, drobne pa bolj plitko.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na cvetje za rezanje; posebno lepe so narcise in vse skupine visokih tulipanov - te si lahko posadimo kar v gredo na zelenjavnem vrtu (zlasti narcise, saj odganjajo voluharje, prav tako cesarski tulipani).

Cvetoče čebulnice nam lahko nudijo lepoto svojih cvetov tudi pozimi, če se odločimo za njihovo gojitev v notranjih prostorih. Med veliko izbiro čebulnic za gojitev v notranjih prostorih se najraje odločamo za hiacinte, narcise, tulipane, krokuse in vitezove zvezde (amarilis). Slednja je, v nasprotju z ostalimi, ki rastejo v glavnem zunaj, prava sobna lončnica, saj pri nas na prostem ne uspeva.

Nega

- Pred rastjo dodamo hranila, ki jih zakopljemo v zemljo.

- Med rastno dobo gnojimo vsakih 14 dni s hitro delujočim tekočim gnojilom. Lahko izberemo tekoče mineralno gnojilo za balkonske rože Substral ali pa mineralno gnojilo z dodanim guanom Substral.

- Ne zbiramo semena (izkorišča zaloge hrane).

- Odpornih okrasnih čebulnic NE IZKOPAVAMO VSAKO LETO.

- Neodporne okrasne čebulnice: ko odmre listje, jih izkopljemo in očistimo, odstranimo odmrlo listje in suhe luskine, porežemo korenine in po želji namočimo v fungicid ter posušimo v zračnem in suhem prostoru, kjer ni nevarnost pozebe. Dalije vsako jesen izkopljemo.

- Ne režemo listov in ne vozljamo listov narcis (to namreč škoduje).

 

Tekoče mineralno gnojilo z dodanim guanom Substral je primerno za gnojenje in dognojevanje vseh cvetočih in balkonskih rastlin.Guano pospešuje cvetenje, železo pa preprečuje rumenenje listov.

Tekoče mineralno gnojilo za balkonske rože Substral je namenjeno gnojenju in dognojevanju zelenih in cvetočih balkonskih rastlin. Posebna sestava gnojila zagotavlja vsa potrebna hranila za zdrave in bujno cvetoče rastline.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno