Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Rastline in poletje

14 . jul

Rastline in poletje


Vse rastline v sobi in na prostem potrebujejo za svojo rast in razvoj ustrezno količino hranil (dušika, fosforja in kalija) ter mikroelementov za normalno rast in razvoj.

Vse rastline v sobi in na prostem potrebujejo za svojo rast in razvoj ustrezno količino hranil (dušika, fosforja in kalija) ter mikroelementov za normalno rast in razvoj. Dušik (N) je pomemben za rast in daje rastlinam zeleno barvo, fosfor (P) je potreben za razvoj in tvorbo cvetov ter pospešuje rast korenin, kalij (K) pa rastlina potrebuje za razvoj korenin ter vpliva na čvrstost rastlin (večja odpornost proti mrazu, suši in raznim boleznim). Med mikroelementi pa so najbolj pomembni železo (Fe), cink (Zn), magnezij (Mg) in mangan (Mn).

Večina gnojil vsebuje mešanico hranilnih snovi v različnih razmerjih. Gnojila za sobne rastline se delijo na splošno na gnojila za listnate ali zelene rastline (vsebujejo več dušika) in gnojila za cvetoče rastline (vsebujejo več fosforja in  kalija).

Gnojila, ki vsebujejo veliko mikroelementov lahko označimo za hitro delujoča hranila. Pomanjkanje le teh se največkrat kaže v rumenenju listnih žil ali območij med žilami.

Sobne rastline

Os presajanja sobnih rastlin je zagotovo minilo že več kot mesec dni, zato lahko pričnemo z rednim dognojevanjem. Če imamo možnost tudi sobne rastline prenesemo na prosto. Zalivamo jih v skladu z njihovimi potrebami, za zalivanje pa uporabljamo deževnico ali postano vodo..

Substralova gnojila in njihova sestava so prilagojena, da ustrezajo potrebam večine sobnih rastlin, še več, lahko vam ponudimo gnojilo, ki bo zadovoljivo oskrbovalo vaše cvetoče in listnate rastline.

Poskrbljeno je tudi za tiste, ki nimajo veliko časa, proste trenutke pa radi preživijo obdani z lepem rastlinjem so na voljo gnojila v obliki palčk in sicer Substralove palčke za gnojenje zelenih rastlin in Substralove palčke za gnojenje cvetočih rastlin.

 

Balkonske rastline

Balkonske rastline, ki so sedaj v bujni rasti in pričenjajo z cvetenjem moramo zalivati vsak dan. Najbolje je, da to storimo v zgodnjih jutranjih urah, ko so rastline ohlajene. Paziti moramo, da se nam zemlja nikoli ne izsuši, za zalivanje pa uporabljamo deževnico ali postano vodo. Dognojujemo jih s Substralovim tekočim gnojilom za cvetoče balkonske rastline ali Substralovim gnojilom z dodatkom guana, ki vsebujeta vse potrebne hranilne snovi in mikroelemente za hitro rast in bujno cvetenje balkonskih in drugih cvetočih rastlin, kot so pelargonije, bršljinke, surfinije, milijon zvončkov, vodenke,… Redno odstranjujemo odmrle cvetove in poškodovane liste, da se na njih ne naselijo povzročitelji bolezni.

  

Tudi za dognojevanje balkonskih rastlin so na voljo Substralove palčke za gnojenje balkonskih rastlin.

Citrusi

Citrusi so zimzelena drevesa, ki jih z malo truda lahko gojimo tudi pri nas. Ne prenesejo zmrzali, zato jih je potrebno pripraviti na prezimovanje, zunaj prezimijo le v obalnem pasu. Najbolje uspevajo na sončnem in zračnem mestu.

Gojimo v glinenih ali lesenih posodah, ker potrebujejo veliko zračnost. Zemlja naj bo brez apnenca in rahlo kisla, za zalivanje je najbolje, da uporabimo deževnico, nikakor pa ne smemo uporabljati vode direktno iz vodovodne napeljave, ker vsebuje preveč apnenca. Citrusi rastejo na območjih, kjer ni veliko padavin, zato jih zalivamo malo.

Za gnojenje citrusov uporabimo Substralovo gnojila za citruse, ki je namenjeno za vzgojo vseh oblik citrusov. Z svojo sestavo zagotavlja bujno cvetenje in oplodnjo, dodatek železa pa preprečuje rumenenje listov. V času rasti uporabljamo gnojilo 1x tedensko, v času mirovanja pa vsakih 14 dni. Če nam listi še vedno rumenijo pa vodi za zalivanje dodamo specialno Substralovo gnojilo z železom.

      

Kakteje

Kakteje izvirajo iz suhih in vročih področij puščav oz obrobja oaz. Za njih je značilno da so poraščene z iglicami, izjeme so nekatere gozdne vrste kaktej oz. sočnic. Bodice so preobraženi listi in preprečujejo izhlapevanje vode, kar je ključnega pomena za preživetje v neugodnih rastnih razmerah.

Od rastnih dejavnikov je za kakteje najpomembnejša svetloba, ki jo potrebujejo preko celega leta (tudi pozimi). Občutljive so na zmrzal temperatura tudi pozimi ne sme pasti pod 7°C. Na prosto jih lahko prestavimo šele, ko je nevarnost pomladanskih slan že mimo (po 15. maju).

Kakteje ne potrebujejo veliko vlage, zlasti pozimi ne saj jih zalivamo enkrat do dvakrat mesečno odvisno od vrste in sorte kaktej. Zalivamo jih z deževnico oz. postano vodo.

Kakteje v času vegetacije dognojujemo vsakih 14 dni s Substralovim gnojilo za  kakteje, ki  je namenjen za gnojenje vseh oblik kaktusov in drugih sočnic.

Orhideje

Značilno za orhideje je, da ne rastejo v zemlji ampak v specialnem substratu. Za svojo rast ne potrebujejo veliko hranilnih snovi, potrebujejo pa visoko zračno vlago (60 – 70%). Rastejo v različni klimatskih pogojih in imajo različne zahteve glede temperature in svetlobe. Velik pomen pri vzpodbujanju cvetenja ima tudi nihanje temperature med dnevom in nočjo (razlika naj bi bila med od 4-6°C). ne marajo prepiha in hladnega zimskega zraka, pomembno pa je dovajanje svežega zraka do njihovih zračnih korenin.

Orhideje imajo rade vodo, vendar mora biti substrat v katerem rastejo zelo porozen, kar pomeni, da se po zalivanju hitro posuši, voda v njem pa ne zastaja.

Orhideje dognojujemo v času cvetenja 1x tedensko s Substralovim gnojilom za orhideje, ki zagotavlja bujno in dolgotrajno cvetenje vseh vrst orhidej, na voljo so tudi posebne palčke, ki so namenjene gnojenju orhidej.

Trata

Najpomembnejša za trato poleti je oskrba z vodo. Pri tem moramo upoštevati, da trato zalivamo zgodaj zjutraj oz. pozno zvečer. Takrat se trava in ozračje nekoliko ohladita, tako da je izhlapevanje vode manjše. Prav tako se izogibamo kratkotrajnemu vsakodnevnemu zalivanju. V tem primeru je koreninski sistem trave plitev in bolj izpostavljen suši. Trato zalijemo 1-2x tedensko, s tolikšno količino vode, da je zemlja vlažna do globine 10 cm.  Tako dosežemo, da korenine rastejo tudi v globino in so manj občutljive na sušo, ker lahko črpajo vlago iz globine, kjer jo je še dovolj.

Trato moramo tudi redno kositi (1x tedensko) vendar ne nižje kot na 3 cm. Če kosimo nižje, odstranimo preveč listne mase. Taka trata se glede na neugodne vremenske razmere, ki zanjo vladajo poleti težko opomore. V takem primeru se v trati začnejo pojavljati razni pleveli. Če se pojavi huda vročina in suša, trato kosimo redkeje in jo pustimo, da zraste nekoliko višje. Po košnji moramo s trate odstraniti vse ostanke pokošene trave.

Toplo vreme spodbuja rast in tudi trata v tem obdobju hitreje raste, ob tem pa porablja hranila, ki so v tleh. Tudi s košnjo odnašamo hranilne snovi s trate, zato je pomembno, da te izgube nadomestimo. To najlaže storimo z dodajanjem mineralnih gnojil za travo. Za gnojenje trate vam priporočamo uporabo gnojil z dolgotrajnim učinkom. Ta z svojo posebno sestavo in počasnim ter kontroliranim sproščanjem hranil, predvsem dušika, ki je osnova (motor) rasti, oskrbujejo trato več mesecev.

Substral gnojilo za trato z dolgotrajnim učinkom deluje 100 dni oz. 3 mesece. Trata lahko torej v tem času optimalno izrabi hranilne snovi, kajti izpiranje v podtalnico in druge oblike izgub so minimizirane, kar pomeni, da so ta gnojila za okolje precej manj obremenilna in nevarna, kot so klasična gnojila.

Substralova gnojila za trato z dolgotrajnim učinkom se že leta uspešno in učinkovito uporabljajo profesionalni vrtnarji, pod imenom Scotts gnojila za travto z dolgotrajnim učinkom. Gnojila so uporabili pri urejanju različnih športnih igrišč (nogomet, tenis, golf,…), kot tudi parkov in drugih zelenic. V vseh teh letih so se ta gnojila izkazala tudi v praksi.

Na koncu bi vas radi spomnili, da morate biti pri gnojenju previdni. Pretirano gnojenje rastlinam bolj škodi kot koristi in namesto lepe rastline lahko dobite ovenelo, pretegnjeno in bledo rastlino, v najslabšem primeru pa lahko ostanete tudi brez nje. Vedeti morate tudi to, da rastline potrebujejo hranila samo v obdobju aktivne rasti, kar je najpogosteje med pomladjo in jesenjo, v preostalem času pa potrebujejo poleg manj hranil tudi manj vode.

Splošno pravilo je, da čim hitreje raste rastline, tem več hranil potrebuje. Za večino sobnih rastlin zadostuje gnojenje na 2-3 tedne v času rasti, v času cvetenja pa 1x tedensko. V ta namen so na naših gnojilih nalepke z natančnimi navodili kdaj in na koliko časa je potrebno rastlino gnojiti.

Želimo vam veliko uspeha pri gojenju vaših »rožic«!


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno