Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Pušpanova vešča

22 . apr

Pušpanova vešča


Pušpan je v Sloveniji priljubljena okrasna rastlina, ki raste tudi avtohtono v naravi, v zadnjih letih pa jo tudi pri nas napada nov in nevaren škodljivec – pušpanova vešča. Pri tem trdovratnem škodljivcu je pravočasno odkrivanje in zaščita rastlin izrednega pomena. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bomo od svojega lepega pušpana poslovili v roku parih dni.

Od kod izhaja in kako nevarna je

Pušpanova vešča (latinsko ime Cydalima perspectalis) je doma v vzhodni Aziji, v Evropi pa so jo prvič opazili leta 2007 v Nemčiji. Od takrat se je bliskovita razširila po celi Evropi in se je leta 2011 pojavila tudi pri nas v Pomurju.

Trgovanje z okuženimi rastlinami je vzrok, da se škodljivec, ki sicer ne bi mogel premagovati tako velikih razdalj, tako bliskovito širi. Strokovnjaki predvidevajo, da je Evropo prišla z okuženimi sadikami pušpanov iz Kitajske, zaradi izrednih vremenskih razmer pa je v letih 2014 in 2015 prišlo celo do prerazmnožitve.

Spada med najnevarnejše škodljivce, ki se pojavljajo na pušpanih. Največjo škodo povzročajo izjemno požrešne gosenice, ki se hranijo z listi in mladimi poganjki. V primeru močnega napada oz. velikega števila gosenic lahko grm ostane praktično brez listov. Gosenice se pri nas hranijo z listi in poganjki iz rodu Buxus, v svoji domovini pa napadajo tudi druge rastline.

Kako jo prepoznati in uspešno zatirati

Pravočasno odkrivanje škodljivca in zaščita rastlin pri pušpanovi vešči zahteva našo pozornost.  Samičke na spodnjo stran listov ležejo jajčeca bledo rumene barve, ki jih je težko opaziti. Po nekaj dneh se iz jajčec izležejo gosenice, ki so v mladosti vzdolžno progaste, fluorescentno zelene in črne barve, s črno glavo in črnimi pikami.

Sčasoma gosenice postanejo rjavkaste barve in dosežejo velikost do 4 cm. Na napadenem grmu opazimo pajčevino (zapredki gosenic). Gosenice so izjemno požrešne in lahko uničijo grm pušpana v nekaj dneh. Ena gosenica v času svojega razvoja poje do 45 listov, na enem grmu pa najdemo lahko tudi 100 gosenic.

V primeru močnega napada pušpan ostane brez listov in mladih poganjkov v nekaj dneh in zaradi tega propade. Kasneje se gosenica zabubi in večkrat levi. Buba je velika do 2 cm in je na začetku zelene barve ter ima temne vzdolžne proge, ki kasneje postanejo rjave barve. Bube najdemo skrite med listi in vejicami. Odrasla vešča, ki izleti iz bube meri čez krila 4 cm in je umazano bele barve, vrhovi kril pa so rjavi. Starejše vešče so obarvane rjavo. Na leto ima vešča pri nas od 2- 4 rodove, lahko tudi več, če so za to ustrezni pogoji. Razvojni krog traja do 40 dni (pri temperaturah okrog 20°C), odrasle vešče pa se pojavljajo od aprila do septembra. Škodljivec prezimi kot buba in se naslednje leto razvije v metulja.

Najboljša zaščita pred tem škodljivcem je preventiva, rastline moramo redno pregledovati in po potrebi ukrepati. Zaradi nepoznavanja škodljivca in premajhne pozornosti, so lastniki pušpanov težavo opazili prepozno in rastlinam ni bilo več pomoči. Največji naravni sovražniki tega škodljivca so ptice, drugače pa se proti njim borimo z uporabo različnih insekticidov. Pri tem moramo uporabiti škropilnice, ki imajo močan curek, tako da poškropimo in prevetrimo tudi notranjost grma. Če uporabimo razpršilke s šibkejšim curkom je potrebno veje grma razpreti, ker le tako dosežemo učinkovito delovanje. Poudariti je potrebno, da ima škodljivec več generacij letno in da samo enkratno škropljenje ne bo zadostovalo.

Sistemični insekticid Celaflor Careo

 

Eden najbolj učinkovitih pripravkov je Celaflor Careo, ki je na voljo v različnih formulacijah, s svojim dotikalnim in sistemičnim delovanjem pa ponuja učinkovito zaščito pred tem nadležnim škodljivcem (deluje tudi na jajčeca). Ni nevaren čebelam, lahko pa ga uporabljamo tudi v zaprtih prostorih.

Izdelki Careo Celaflor:


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno