Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Pelargonije

07 . jun

Pelargonije


Pelargonije so desetletja veljale za ene najbolj priljubljenih rastlin, s katerimi smo krasili okenske police in balkone. Že naše babice in prababice so poznale vrsto pelargonije z imenom roženkravt. Le-ta je rasel je pri vsaki slovenski hiši na okenski polici, verjetno tudi zato, ker je s svojim vonjem odganjal mrčes. Omenjan je tudi v številnih narodnih pesmih, in sicer v slovenskem šopku skupaj z rožmarinom in nageljni. Kasneje so jih izpodrinile številne novosti, danes pa so zopet zelo priljubljene. V zasaditvah jih kombiniramo z nezahtevnimi dišavnicami in trajnicami, primerne so za popolne začetnike ter tudi tiste bolj zahtevne ljubitelje rož.

Pelargonij je ogromno vrst in sort. Danes jih poznamo že več kot 250 vrst, od tega jih večina izvira iz jugozahodne Afrike, nekaj zanimivih pa prihaja tudi iz Avstralije, Male Azije in Saudske Arabije. Prva pelargonija je bila prinešena v Evropo leta 1709, in sicer v London.

Nasveti za sajenje in nego

Slabo prenesejo preveč vlažna rastišča s celodnevno sončno pripeko. Prija jim svetlo in zračno mesto z najmanj 12 urami osvetlitve.

Substrat za pelargonije mora imeti primerno veznost in hkrati dobro odcednost vode. Lahko izberemo zemljo za balkonske rastline Substral AQUA CONTROL, ki bolje skladišči vodo in je obogatena z gnojilom.

Po presajanju jih zalivamo zmerno zaradi nevarnosti gnitja korenin, poleti pa največ trikrat na teden.

Za zdrave rastline in bujne cvetove lahko uporabimo Substral tekoče mineralno gnojilo za pelargonije, ki zagotavlja vsa potrebna hranila preko celega poletja do pozne jeseni. Ne smemo pretiravati z dodajanjem gnojila!

Za boljše cvetenje in zdrave zelene liste lahko uporabimo tudi Substral tekoče mineralno gnojilo za cvetoče rastline z dodanim guanom. Primerno je za vse cvetoče in balkonske rastline.

Pelargonijam sproti odstranjujemo odcvetele poganjke.

Bolezni

Ko govorimo o boleznih, gre pri pelargonijah velikokrat za težave, ki jih povzročajo fiziološke motnje, le-te pa so v večini primerov povezane z vodo in zalivanjem.

Edem

Edem pelargonij je bolj poznana pod imenom plutavost, ker se na listih naredijo poškodbe v obliki plute. Spoznamo ga po privzdignjenih bledo zelenih, kasneje rjavkastih plutastih bradavičkah na spodnji strani bršljank, To ni bolezen, temveč fiziološka motnja, ki nastane zaradi preobilnega zalivanja ali izpostavljenosti zračni vlagi. Težava je tudi v slabi osvetlitvi, nihanju dnevnih temperatur, ob zalivanju segretih pelargonij z mrzlo vodo ter v primeru napada pršice.

Pozorni moramo biti pri zalivanju, zatiranju pršic ter, da jih ne sadimo pregosto.

Rjavenje robov listov zaradi pršic prelk

Pršice prelke povzročajo na pelargonijah rjavenje robov listov, mehkokožne pršice pa plutastomehurjaste tvorbe in kupolasto obliko listov. Njihove liste lahko objedajo še svetlo ali temnozelene gosenice. Nevarne so predvsem v poletnem času. Tripsi povzročajo razbarvanje cvetov in svetle pikice na zgornjih ter rumene plutaste tvorbe na spodnjih straneh listov. Listi rumenijo in odpadajo. Bela mušica sesa liste, dokler se ne posušijo. Listne uši izsesavajo liste, da se zvijajo, nabrekajo in se sušijo.

Pogosto je rjavenje robov listov posledica preobilice ali pomanjkanja vode.

Rumena pagavost

Rumena pegavost je virusna bolezen in proti njej ni zdravila. Pelargonije okužene z virusom rumene pegavosti in kodravosti (na mladih listih nastanejo prosojnorumene prstanaste pege, listi se iznakazijo in rast se ustavi) in z bakterijo Xantomonas ali Pseudomonas (pritlehni del poganjkov počrni, ali pa se na listih pojavijo rjave pege in rumenenje ob kasnejšem pojavu bolezni) izpulimo in sežgemo. Občutljive so tudi na padavico sadik (pritlehni del poganjkom počrni),  in na listne pegavosti pelargonij (črne ali temnozelene pege na listih pelargonij). Na conalke se pri povečani temperaturi in zračni vlažnosti lahko naseli rja (na zgornji strani listov opazimo svetle obročke in na spodnji strani listov rumenorjave kupčke).

Pomembno je, da sadimo zdrave rastline (ker se širi tudi z okuženimi potaknjenci) in dosledno zatiramo listne uši in rastlinjakovega ščitkarja, ki sta glavne prenašalca.

Druge bolezni

Bolezni, ki se še pojavljajo na pelargonijah so rja in listna pegavost (na listih) ter koreninska gniloba. Slednja je posledica preobilnega zalivanja, njene posledice pa so odmiranje in rumenenje listov.

Tu se svetuje uporabo bakrenih pripravkov.


2 komentarja
 • Avatar
  Valerija Edl , junij 25 Odgovori

  Pozdravljeni.Zanima me,kaksna bolezen je napadla moje pelargonije.Nastanejo luknjice oz.zgleda kot nekaksna mrezica na listih.Nekjako rumene barve,potem pa kot prosojna mrezica?Ne najdem resitve.Hvala in lp Valerija

 • Avatar
  Vesna , junij 09 Odgovori

  Kako se postopa ko pelargonije napadejo zelene gosenice? Ali se lahko pelargonije pošprica še preden se zaredijo te gosenice? Baje beli metulji odležejo ličinke na niih in od teh se te gosenice razvijejo? Hvala za vsakršen nasvet. Lp, Vesna

  • Avatar
   Janez Čuk, junij 28 Odgovori

   Pozdravljeni! Ko na pelargonijah opazite gosenice sta vam na voljo dve možnosti. Prva je ta, da gosenice oberete z rokami in jih uničite. Pri tem morate biti zelo pozorni, kajti največkrat so skrite pod listi in zlahka kakšno spregledate. Ob tem je potrebno celo rastlino tudi temeljito pregledati, če na njej (najpogosteje na spodnji strani listov) niso prisotna tudi jajčeca škodljivcev, ki jih je tudi potrebno odstraniti in uničiti. Drugi način je, da rastlino »obdelate« z ustreznim pripravkom - insekticidom. Pri nas imamo v asortimanu na voljo tako pripravke, ki so namenjeni preventivi kot tudi zatiranju gosenice, ko se le te že izležejo iz jajčec. Preventivno, še pred pojavom škodljivcev lahko uporabite Celaflor Careo kombinirane palčke ali Celaflor Careo granulat. Oba izdelka, sta sestavljena iz sistemičnega insekticida in mineralnega gnojila, tako da rastlino istočasno zaščitite pred škodljivci in poskrbite za potrebna hranila. Granulat lahko zmešate z zemljo, napolnite posodo in v njo posadite rastline. Palčke lahko dodate v lonec ali korito tudi po sajenju. Oba izdelka, učinkujeta do 2 meseca. In pričneta z delovanjem takoj, ko prvič zalijemo rastline. Ko gosenice opazite na rastlini pa lahko uporabite že pripravljena pripravka Celaflor Careo spray ali Celaflor Careo razpršilo. Če potrebujete večjo količino sredstva pa Celaflor Careo koncentrat. S temi pripravki morate rastlino poškropiti. Če je potrebno škropljenje ponovimo po 14 dneh.
   Lep pozdrav.


 • Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno