Ema Salčinovič

Ljubiteljica vsega lepega si tudi za svoje balkonske rastline želi nekaj posebnega.

Domov / Balkon / Načrtovanje in priprava balkonske zasaditve

16 . mar

Načrtovanje in priprava balkonske zasaditve


Balkonsko zasaditev je dobro načrtovati že pozimi, pred začetkom vrtnarske sezone. Tako bomo v miru in dobro premislili, katere rastline si želimo in kakšne zmožnosti nam za to ponuja naš balkon. Ponudba rastlin se iz leto v leto širi, trendi pa spreminjajo, kar nam seveda otežuje izbor. Ideje lahko poiščemo tudi v knjigah in revijah ali pa se odločimo za obisk cvetlične razstave ali sejma, paziti moramo le, da nas ne zavedejo lepe novosti, ki jih ne bomo mogli vzdrževati. Pred nakupom novih vrst, sploh eksotičnih, se posvetujmo s strokovnjakom.

Lega balkona in rastišča

Glede na lego ločimo različna rastišča, ki si primerna za različne vrste rastlin. Sončna rastišča so usmerjena proti jugu in zelo topla in kot taka primerna za rastline, ki sonce dobro prenašajo. Svetla rastišča so obrnjena na vzhod ali zahod, rastline pa so na soncu od jutra do popoldneva. Polsenčna in senčna rastišča so lahko usmerjena na sever in tako bolj sveža in hladna, če pa so obrnjena na jug, vzhod ali zahod, so toplejša in svetlejša. To je običajno na pokritih balkonih ali v senci dreves ali hiše. Zaščitena rastišča so na notranjih dvoriščih, pokritih balkonih in delno zaprtih terasah, kjer so rastline zaščitene pred vetrom.  Na balkonih visokih hiš, strešnih vrtovih in odprtih terasah, kjer rastline niso zaščitene pred vetrom in soncem, pa so izpostavljena rastišča.

Načrtovanje

Na splošno obstajata dve vrsti zasaditev, formalna in neformalna. Če imamo radi red in simetrijo, bomo izbrali prvo, če pa si želimo bolj sproščeno zasaditev, se odločimo za neformalno. Ne pozabimo, pri izbiri rastlin se prej dobro poučimo o njihovih zahtevah.

Najlažje je, da si na list papirja skiciramo balkon (lahko uporabimo tudi računalniški program) in nato rastlinam določimo mesto. Preden izberemo rastline, preverimo lego balkona in rastišče, da ugotovimo, če sploh imamo prave pogoje za želene rastline ter, za katero rastišče so primerne. 

Dobro moramo premisliti tudi, kam bomo postavili korita in poskrbeti, da bodo trdno pričvrščena. Nočemo, da nam naš trud in ponos uniči že prva močnejša sapica.

Izbrati moramo tudi način zalivanja ter nekaj prostora nameniti tudi posodam za vodo. Pri zalivanju si lahko pomagamo z različnimi namakalnimi sistemi ali posebnimi dodatki za zemljo, kot npr. Urbanscape kosmiči ali kocke, ki dlje časa zadržujejo vodo.

Pri načrtovanju in izbiri rastlin ne smemo pozabiti na otroke in domače živali.

Izbira rastlin in posod

Ponudba rastlin se iz leto v leto širi, trendi pa spreminjajo, kar nam seveda otežuje izbor. Najbolje je slediti svojemu okusu in željam ter pri tem seveda upoštevati pogoje in čas, ki ga imamo za vrtnarjenje.

Ljubitelji klasike bomo izbrali pelargonije, bršljanke, nageljne in surfinije, če pa smo se naveličali klasične zasaditve, se odločimo za nekaj novega in drznega. In ne obupujmo, če nam prvič ni uspelo, nam bo drugo leto zagotovo.

Pri vrtnih loncih in koritih je tako kot pri rastlinah. Izbire je veliko, različni materiali, raznovrstne barve, velikosti in modeli. Pri odločitvi razmišljajmo širše in ne pozabimo, da balkonska zasaditev vpliva na izgled celotne hiše in okolice.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno