Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Kako uspešno zatirati škodljivce na vrtnicah

13 . apr

Kako uspešno zatirati škodljivce na vrtnicah


Vrtnice že dolga leta spadajo med najbolj priljubljene rastline na vrtu in zasluženo nosijo naziv »kraljice rož«. Da pa bi se veselili njihovih številnih in dišečih cvetov, moramo za vrtnice ustrezno poskrbeti in jih zaščititi pred škodljivci, ki se pojavljajo poleti. Odkriti jih moramo pravočasno in proti njim takoj ukrepati, saj so zaradi napade škodljivcev oslabljene in tako tarča tudi za številne glive in bolezni.

Škodljivci v tleh

Mravlje

Razrahljajo tla okoli korenin, rastline venejo in lahko celo propadejo. Za zaščito pred mravljami uporabimo primeren insekticid.

Ogrci

V zemlji najdemo 2,5 cm debele dolge ogrce. Napadajo korenine, oslabljene rastline pa lahko celo propadejo. Pri pripravi tal jih poberemo in uničimo.

Škodljivci na steblih

Uši

Uši so najbolj splošno razširjeni in najbolj nadležni škodljivci na vrtnicah. Lahko so različnih barv (oranžne, rdečkaste, črne ali zelene), že spomladi pa jih lahko opazimo na mladih poganjkih, kjer sesajo rastlinske sokove in tako prizadenejo rast. Izločajo lepljivo snov (mano), na kateri se razvije črna glivica. Razvoj poganjkov vsaj zadržijo, lahko pa ga skoraj ustavijo, prizadeti popki se včasih ne odprejo.

Proti ušem je najučinkovitejši Celaflor Careo sistemični insekticid, ki prodre v rastlino in tako zaščiti tudi novo rast in tudi tiste liste, ki jih nismo poškropili. Takega insekticida tudi ne more sprati že prvi dež.
Lahko uporabimo tudi kontaktne insekticide, ki pa delujejo samo na tiste uši, ki smo jih poškropili.

Kapar

Na stari zanemarjenih steblih lahko tvorijo ščitki kaparjev pravo skorjo, oslabijo rast, rastlina pa je videti bolna in zanemarjena.
Manjše skupine lahko ročno »oberemo« in poganjke speremo z metilnim alkoholom, pri večjih  pa škropimo z Celaflor Careo sistemični insekticid. Uporabimo močan curek, da pridemo do živega  živalim pod ščitkom.

Škodljivci na listih

Majski hrošč

Velik, rdečkastorjav hrošč povzroča maja ali junija na listih luknje nepravilnih oblik. Posamezne hrošče poberemo in uničimo, če je potrebno , uporabimo tudi Celaflor  Careo sistemični insekticid .

Listni zavrtač

Na listih opazimo bele rove, v njih so drobceni črvički.

Obolele liste poberemo in sežgemo, le redko škropimo z Celaflor Careo sistemični insekticid.

Šipkova grizlica

Na listih opazimo rjave, izjedene dele, v katerih je žilni skelet ohranjen. Prizadeti deli se posušijo in odmrejo. Na površini opazimo zelenkastorumene črvičke.
Škropimo s Celaflor  Careo sistemičnim insekticidom.

Navadna sadna pršica

Gornja stran listov se bakreno obarva, na spodnji strani pa opazimo zapredke komaj vidnih rumenih pršic.
Pršice so posebno nevarne v vročem in suhem vremenu. Uporabimo primeren akaricid.

Gosenice

Nepravilne izjede na listih so lahko posledica napada gosenic.
Če gosenic le ni preveč, jih oberemo z roko. Učinkovito jih preženemo s Celaflor  Careo sistemičnim insekticidom.

Škržati

Blede lise na listih so nepravilnih oblik. Na spodnji strani listov najdemo majhne rumenkaste žuželke ali prazne bele leve. Rastlina zaostaja v rasti. Ob množičnem napadu odpadajo listi. Uporabimo Celaflor Careo sistemični insekticid.

Čebela listorezka

Luknje na robu listov so pravilnih oblik in imajo gladek rob. Zatiranje praviloma ni potrebno, če najdemo gnezdo, ga uničimo.

Škodljivci na cvetovih

Hrošči

Cvetni listi in prašniki so požrti, včasih se razvije samo pol cveta. Hrošče poberemo in uničimo.

Zavijači

Popki so navrtani, včasih najdemo v popku črvička, podobno kot v značilno zvitem listu. Škropimo s Celaflor Careo sistemičnim insekticidom.

Tripsi, resokrilci

Robovi cvetnih listov počrnijo, cvetovi in listi so bledikavi in slabo oblikovani. Resokrilci (majhne muhe) so lahko v vročih poletjih resna nadloga.
Škropimo s Celaflor Careo sistemičnim insekticidom.

Stenice

Mladi popki shirajo in propadejo. Madi listi so zveriženi, pojavijo se rjave pege. Opazimo svetlozelene žuželke, ki se zelo hitro premikajo, če jih vznemirimo.
Rastlina in tla škropimo s Celaflor  Careo sistemičnim insekticidom.

Celaflor Careo sistemični insekticidi

Eden najbolj učinkovitih pripravkov je Celaflor Careo, ki s svojim dotikalnim in sistemičnim delovanjem ponuja učinkovito zaščito pred različnimi škodljivci. Ni nevaren čebelam, lahko pa ga uporabljamo tudi v zaprtih prostorih.

   

Na voljo je v različnih formulacijah:

CELAFLOR combi (kombinacija insekticida in fungicida)        

Kombinacija insekticida in fungicida, popolna zaščita za vrtnice. Sistemični insekticid za zatiranje sesajočih in grizočih insektov ter sistemični in kurativni fungicid za zatiranje najbolj pogostih bolezni na vrtnicah: šipkove rje, šipkove pepelovke in črne listne pegavosti vrtnic. Pripravka se lahko mešata.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno