Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

Domov / Tradicionalni vrt / Bolezni vrtnic in rešitve

12 . apr

Bolezni vrtnic in rešitve


Problem vrtnic so glivične bolezni, ki pa jih ob pravočasnem ukrepanju lahko odpravimo. Da bodo vrtnice ohranile svojo vitalnost in se uspešno branile pred različnimi težavami, je pomembno, da jih celo leto ustrezno negujemo. Če bomo bolezen pravočasno odkrili in proti njej ukrepali, bo ozdravitev hitrejša in bolj zanesljiva.

Pri nas razširjene glivične bolezni vrtnic in rešitve

Pepelovka, pepelasta plesen

Najbolj razširjena bolezen vrtnic, ki se največkrat pojavi poleti ali zgodaj jeseni.  Listi so zviti in prezgodaj odpadejo, opazimo pa jo kot bel poprh na listih in popkih. Posebno nevarna je v bolj zavetrnih legah, če korenine nimajo dovolj vlage, ob slabi preskrbi s hranili in ob vročih dneh, ki jim sledijo mrzle noči.

Ob prvih znakih temeljito poškropimo s Saprolom - sistemičnim in kurativnim fungicidom proti boleznim vrtnic. Ponovimo čez teden dni in škropljenje ponavljamo, če se poprh zopet pojavi.

Črna listna pegavost

Na listih se pojavijo črne lise z rumenim robom, bolezen se hitro širi in listi odpadejo. Pojavi se zgodaj, najbolj pa je vidna julija. Če je obolenje zelo hudo, se razširi na popke in kasneje tudi na stebla. Posebno nevarna je ob pomanjkanju kalija in toplih, vlažnih poletjih.

Proti črni listni pegavosti je zelo težko učinkovito ukrepati. Ko se začnejo brsti odpirati poškropimo s Saprolom – sistemičnim in kurativnim fungicidom proti boleznim vrtnic. Čez teden dni škropljenje ponovimo in škropimo spet, ko se pojavijo prve lise ter škropljenje po potrebi ponavljamo. Redno odstranjujmo in zažigajmo odpadle liste.

Rja

Največkrat se pojavi julija, ni pogosta, ampak ob močnem napadu je lahko usodna. Najprej opazimo oranžne odebelitve na spodnji strani listov, ki potem avgusta počrnijo. Novi poganjki so rdečkasti in zgrbančeni. Posebna nevarna je ob pomanjkanju kalija, po hladni pomladi, ki ji sledi suho poletje, ali po mrzli zimi.

Škropimo s Saprolom - sistemičnim in kurativnih fungicidom proti boleznim vrtnic.

Saprol koncentrat CELAFLOR

Sistemični in kurativni fungicid za zatiranje najbolj pogostih bolezni na vrtnicah: šipkove rje, šipkove pepelovke in črne listne pegavosti vrtnic. Pripravek ni nevaren koristnim organizmom.

Ožig

Ožiga ne smemo zamenjavati s črno listno pegavostjo. Lise so manjše, bolj nepravilnih oblik in brez roba. Povzročajo ga slabe rastne razmere in ne glivična okužba. Lahko je posledica škropljenja s pesticidi, ki vsebujejo bakrove spojine. Ni tako nevaren kot črna listna pegavost.
Izboljšamo odcednost tal, pripravimo šotno zastirko in uporabimo kombinirano gnojilo.

Rak

Rak se največkrat pokaže kot rjavo obarvan in udrt predel blizu osnove poganjka. Rob je lahko nabrekel in lubje razpokano.
Glivica vstopi v steblo skozi rano, ki je lahko posledica napada škodljivcev, bolezni ali mehanične poškodbe (pri okopavanju bodimo previdni).
Če se pojav razširi in zaobjame steblo, rastlina od prizadetega mesta navzgor propade.

Izrežemo in sežgemo oboleli les. Večje rane namažemo in rezila škarij razkužimo. Pognojimo s kombiniranim gnojilom.

Odmiranje poganjkov

Za odmiranje poganjkov, ki se začne pri vršičku in nadaljuje po steblu proti koreninam, je lahko več vzrokov. To ni bolezen, ki bi jo pripisali določenemu povzročitelju. Vzroki za to so lahko zmrzal, rak na bazi poganjka, zastajanje vode, pepelasta plesen ali črna listna pegavost. Rumene in oranžne sorte so bolj občutljive kot druge.
Precej običajen vzrok je tudi pomanjkanje nekaterih hranil (K, Ca, P, B). če imamo težave z odmiranjem poganjkov, moramo spomladi posebno skrbno dognojevati.

Jeseni ne dognojujemo, saj dognojevanje v tem času vzpodbuja rast svežega lesa, ki ne more dozoreti. Prizadete poganjke odrežemo globoko v zdravem delu.

Gnojilo za vrtnice SUBSTRAL

Kakovostno mineralno gnojilo za vse vrste vrtnic. Uravnotežena sestava gnojila skupaj z mikroelementom Mg omogoča zdravo rast in razvoj rastlin, jih krepi in poskrbi za bujno cvetenje.

Osmocote Gnojilo za vrtnice in cvetoče grmovnice

100% oplaščeno založno gnojilo z dolgotrajnim delovanjem (6 mesecev). Hranila se sproščajo v okolico korenin pod vplivom temperature in talne vlage. Ni nevarnosti pregnojenja in ne povzroča ožigov.


1 komentar
  • Avatar
    Daša Nikolič , oktober 11 Odgovori

    Saprol je res učinkovito sredstvo proti črni pegavosti, a kaj ko se ga ne da več kupiti. Da pa bi zaradi 16 kos vrtnic šla na seminar in potem dobila neko potrdilo pa mi moja pokojnina ne dovoljuje. Skratka - konec oktobra bodo morale moje lepe vrtnice Frezije in Lili Marlen v kanto za smeti :(. Žal drugega pametnega nasveta nisem dobila :(.


  • Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno