Aleksandra Lah Šteblaj

Rada imam delo na vrtu,
sveže doma pridelane zelenjave pa se veseli vsa družina.

07 . jun

Aloja


Alojo naj bi uporabljali že Sumerci in Egipčani 4000 let p.n.š. Egipčani so jo imenovali »rastlina nesmrtnosti« in njene blagodejne učinke je poznala tudi Kleopatra. Danes ima uporaba te sončne rastline dolgo tradicijo v alternativni medicini, o pozitivnem delovanju pa priča tudi širok spekter uporabe v kozmetiki. Za slednje se uporablja Aloe vera, kot najbolj učinkovita v zdravilstvu pa se uporablja Aloe arborescens. Ostale vrste (rod obsega kar 300 vrst) vsebujejo zanemarljivo količino zdravilnih snovi, ali pa nič in se vzgajajo v okrasni namen. Aloja je rastline sušnih območij in da lahko dolgo preživi brez padavin, ima mesnato odebeljene liste, v katerih skladišči vodo. Gojimo jo lahko tudi pri nas, le čez zimo jo moramo umakniti v zaprt hladen prostor, saj mrazu ne prenaša in zmrzne ob prvi slani.

Gojenje aloje

Nakup

Alojo za nadaljnjo vzgojo lahko kupimo kjerkoli, vendar jo moramo za uporabo vzgajati na ekološki način. Najdemo jih v vrtnih centrih in vrtnarijah, redkeje jih dobimo v cvetličarnah, kjer so tudi dražje, najboljše aloje pa bomo kupili v ekoloških vrtnarijah, kjer jih gojijo za uporabo v alternativni medicini.
Problem nakupa v vrtnih centrih in vrtnarijah je v tem, da v rastlinjakih izvršujejo redno dezinsekcijo z insekticidi in take aloje niso primerne za uživanje. Če boste alojo vsaj eno sezono gojili na ekološki način, pa lahko rastlino varno uporabite.
Pri nakupu pazimo, da vzamemo pravo alojo, torej Aloe arborescens ali Aloe vera, pač odvisno od namena.

Ekološki način vzgoje

Pri ekološki vzgoji bodimo previdni na zunanje vplive: bližino cest, uporabo insekticidov na bližnjih kmetijskih površinah, uporabo neekoloških materialov pri gojenju in podobno.

Za sajenje uporabimo naraven substrat, najbolje navadno vrtno ilovico in kompost, dober bo tudi gozdni humus. Bodimo pozorni na industrijske objekte v bližini in na bližino kmetijskih površin, na katerih se uporabijo insekticidi in druga zaščitna kemijska sredstva.

Okolje

Aloja je rastlina sonca. Ugajajo ji tople sončne lege, vendar to še ne pomeni, da ji bo najbolj ustrezal prostor na direktnem soncu. Čez leto najbolje uspeva v polsenci kakšne večje rastline, na primer zunaj pod sadnim drevjem. Na direktnem soncu dobro uspeva, vendar se ji hitreje sušijo spodnji listi.

Presajanje

Če alojo gojimo v loncu, jo vsaki dve leti presadimo v večji lonec.  Najboljši čas za presajanje je pomlad ali začetek poletja. Ima močan koreninski sistem, zato potrebuje veliko prostora. Za triletno rastlino višine 40 cm potrebujmo lonec 20 cm ali večji, za petletno pa lonec 30 cm.

Ob presajanju star substrat otresemo, kolikor se da, če so korenine nagnite ali strohnjene, jih obtrgamo. Rastlino lahko pustimo kakšen dan na suhem v senci, nato jo vsadimo v svež substrat. Rastlino postavimo v senco in jo zalijemo čez nekaj dni.

Zemlja

Aloje posadimo v dober mešan substrat, ki naj vsebuje pol vrtne ilovice in pol humusnega komposta. V substrat lahko damo tudi del komercialne šotne prsti za lončnice, vendar previdno - nekateri komercialni substrati so izdelani iz industrijskih odpadnih usedlin, zato je bolje uporabiti substrat na šotni osnovi. V substrat lahko dodamo tudi pesek, najboljši je vulkanski pesek ali kremen.

Dobro bo uspevala v zemlji, ki je namenjena kaktusom in drugim sončnicam. Lahko uporabimo Substral specialno zemljo za kakteje, ki je mešanica kvalitetne črne in bele šote z dodanim peskom za boljšo odcednost tal.
Zalivanje

Aloje v rastni sezoni, torej od sredine aprila do konca oktobra, zalivamo približno enkrat tedensko. Spomladi in pozno jeseni, v hladnejšem in v deževnem vremenu jih zalijemo bolj poredko, v poletni vročini pa lahko tudi na nekaj dni. Za zalivanje lahko uporabimo kakršnokoli vodo, le da je čista. Izogibajmo se klorirani vodovodni vodi in umazani dežnici. Če zbiramo dežnico, jo prestrezimo šele po nekajurnem dežju.

Alojo jeseni postopno nehamo zalivati in jo suho še pred slano umaknemo v zaprt hladen prostor.

Pozimi rastline mirujejo, zato jih zalijemo zelo redko, največ enkrat na dva meseca, le toliko da jih obdržimo pri življenju. Če so rastline preveč zalite, se bodo listi potegnili v višino, korenine pa bodo zgnile. V takem primeru je rastlino bolje zavreči.

Če aloje gojimo v svetlem rastlinjaku ali v zimskem vrtu, jih pozimi rahlo zalijemo enkrat mesečno.

Prezimovanje

Idealna temperatura za prezimovanje aloj je 5-10 stopinj Celzija. Postavimo jih proč od radiatorjev ali drugih toplotni teles na tla, da so na hladnem. Idealna so hladna stopnišča in garaže, le da v prostoru ne zmrzne.

Zunaj gojene rastline jeseni izkopljemo in jih v navadnem zaboju shranimo v garaži ali v kleti.

Gnojenje

Ker se aloj za uporabo v zdravilstvu z umetnimi gnojili ne dognojuje, je bolje že pri sajenju uporabiti bogat substrat. Če želimo aloje dodatno gnojiti, uporabimo ekološka gnojila ali naravne pripravke iz kopriv.

Če bomo alojo vzgajali za okras, lahko uporabimo Substral gnojilo za kakteje. Specialno tekoče mineralno gnojilo je namenjeno prehranjevanju vseh vrst kaktusov in utrjuje tkivo ter pospešuje cvetenje.

Škodljivci in bolezni

Aloje nimajo svojih tipičnih škodljivcev. Če se na njih pojavijo volnate uši, rdeči pajki ali tripsi, je to znak neustrezne vzgoje. V takem primeru škodljivce ročno odstranimo in razmislimo, kaj rastlinam ne ustreza. Čez poletje jih zunaj lahko poškodujejo polži ali gosenice, vendar v tem primeru ne bo hujše škode.


Oddaj komentar

image

Največji dar vrta je obnovitev vseh petih čutov.

Hanna Rion

Si želiš prejemati vrtnarske nasvete in informacije o popustih?

Ikona poštePrijavi se na E-novice!

Kuverta

Že vrtnariš?

Prijavi se na prejemanje e-novičk in spremljaj naše vrtičkarje in Substralove strokovnjake.

Redno te bomo obveščali o naših vrtnarskih podvigih, ti pomagali z veliko koristnimi vrtnarskimi nasveti in poskrbeli za številne ugodne nakupe.

Zapri okno